Afbeelding
LOOF

Paperladies exposeren bij LOOF

Cultuur
Bij Kunsthuis LOOF in Jubbega exposeren tot en met 2 juli zes kunstenaressen met een gezamenlijke passie voor papier. Zondag 27 mei (16.00 uur) wordt de expositie geopend. Alle kunstenaars werken vanuit de eigen thema’s op en met papier. Bijvoorbeeld het project Phoenix waar verleden wordt herschapen in het nu. Maar ook thema’s als toetjes en taartjes.

Xandrien Thiel (Gorredijk)

In 2017 wordt zij 70 en is dan 30 jaar kunstenaar. Redenen voor een terugblik op haar en werk, het thema Phoenix is van haar afkomstig. Na het herlezen van haar dagboeken besloot ze deze vernietigen voordat haar executeur testamentair dat in haar opdracht zou doen na overlijden. Ze gingen door de shredder en ze herschiep ze in objecten die toch nog haar avonturen, dromen en emoties bevatten. Ze genoot van dit transformatie ritueel en de volgende stap werd het doornemen van haar oude pastels en pentekeningen die eenzelfde lot ondergingen en als nieuwe objecten een nieuw leven begonnen. Vervolgens zijn haar ideeën- en schetsboeken aan de beurt en herrijzen als een nieuw begin

Sjoukje Iedema (Leeuwarden)

Thema van haar werk in Paperladies is: Toetjes en taarten. Het is een behoefte van Sjoukje Iedema om te onderzoeken en zich te ontwikkelen binnen zowel haar vakgebied als in haar dagelijks leven. Bewust leven en werken staan voorop. Onderzoek naar de mogelijkheden van het materiaal, het combineren van de materialen en de research naar de thema’s zijn allemaal methodes om haar nieuwsgierigheid te vervullen en haar ontwikkeling te stimuleren. Haar werk is, buiten de exposities in galeries, al een aantal jaren te bewonderen in de tv-serie Divorce en sinds kort zijn ook werken van haar te zien in de serieGouden Bergen.

Marian Smit (Finsterwolde)

Maurice Christo van Meijel (Texel)

Marian Smit en Maurice Christo van Meijel werken sinds 2010 samen. Ze realiseren installaties, maar ze werken ook individueel aan onderdelen die ze aan elkaar doorgeven. Aan de grotere papierinstallaties gaat een onderzoeksperiode vooraf. Individueel onderzoeken ze een thema en geven de studies aan elkaar door. Langzamerhand ontstaan verschillende concepten waarvan ze er uiteindelijk een kiezen om uit te werken.

Tjitske Boersma (Tijnje)

De werken van Tjitske Boersma laten abstracte composities zien. Dezen vinden hun oorsprong in het verbinden van heden en verleden; aspecten als verlangen, vrijheid en verstilling. Als vissersdochter geeft zij de zichtbare geschiedenis in de materialen een nieuwe betekenis. Het vormt een inspiratiebron voor werken op doek, papier en voor haar objecten. Terugkomend van het water en het jutten langs de kustlijn abstraheert zij haar verworven beelden en herinneringen. Zelf zegt Tjitske Boersma over haar meest recente werken: het werk dat ik speciaal voor deze tentoonstelling heb gemaakt is geïnspireerd door de indrukken van het IJsselmeer, het Wad en de Deelen en ben op zoek gegaan naar nieuwe materialen en heb deze verwerkt, onderweg naar nieuwe ontwikkelingen.

Mariëtte van Erp (Gemert)

Mariëtte van Erp schildert, tekent en maakt beelden. Allesoverheersende indruk van haar werk is dat ze het spelenderwijs maakt. Ze ziet, ze tekent. Vaak tekent ze blind, krassend zonder naar het papier te kijken maar wel het onderwerp in zich opnemend. Een kanaal, bomen, het ophangen van de was. Steeds weer de verrassing over wat het is geworden. De lijnen vlinderen en ladderen samen tot een voorstelling. Voor Mariëtte van Erp is de omgeving van de kunstenaar ook een kunstwerk.

Marijke Pieters (Hoornsterzwaag)

Geboren aan het begin van de pier te Holwerd, deels opgegroeid in Brits Guyana aan de kust van Georgetown en met een vader als waterbouwkundige zijn de natuurlijke elementen van water, wind en aarde een belangrijk onderdeel van haar bestaan. Waar in de natuur zich miljarden processen en elementen afspelen, leidt dit niet tot chaos maar ultieme harmonie en balans. Dat is haar fascinatie en tevens rode draad in haar werk.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Fling in Kerkje Schurega Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 18 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur gisteren
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 19 apr, 10:40
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 apr, 10:25
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 19 apr, 10:22