Project Haren in de wind Langezwaag.
Project Haren in de wind Langezwaag. Project Haren in de wind Langezwaag.

Laatste hand aan ‘Haren in de Wind’

Cultuur
Mienskip is het sleutelwoord van Culturele Hoofdstad 2018. Met ‘Haren in de Wind’ laat Langezwaag zien hoe je dat in praktijk brengt. De afgelopen dagen werd nog met man en macht de laatste hand gelegd aan het kunstproject, dat komende vrijdag wordt geopend.
Bezoekers van het LF2018-project in Langezwaag weten straks precies waar ze moeten zijn. Dat is te danken aan enkele tientallen leerlingen van de basisscholen in Langezwaag en Jonkerslân. Zij maakten, soms met behulp van familieleden, gouden paardjes op een stok. Van weerbestendig materiaal, de paardjes moeten tenslotte een half jaar op hun plaats blijven. Dinsdagmiddag namen de paardjes hun plek in, wachtend op de bezoekers die vanaf komend weekend de replica van de dorpskerk bezoeken.
Afgelopen zaterdag waren vrijwilligers nog hard aan het werk om (letterlijk) de puntjes op de i te zetten. Er kwam een verreiker aan te pas om de spits, inclusief het gouden paard met manen en staart van paardenhaar, bovenop de toren te hijsen. Een spannend moment voor de vijf man sterke bouwploeg die onder leiding van Jouke Brouwer sinds 17 februari iedere zaterdag in actie was het houten skelet van de kopie van de Mattheuskerk te bouwen. De spits paste precies, wat spontaan een applaus bij de bouwers losmaakte.
Toen konden ook de laatste fotodoeken worden opgehangen, met afbeeldingen van kammende dorpsgenoten in alle fasen van het leven. In de kerk staan een aantal objecten, gerelateerd aan de echte kerk. Een toga met daarin paardenhaar verweven, een paard (symbool voor het orgel), een Mariabeeld als preekstoel. “Dêr kinne minsken yn klimme, mar dan moatte sy earst foaroer bûge, nederich wurde”, vertelt artistiek leider Wietske Lycklama à Nijeholt. Zo’n project brengt wat teweeg in een dorp. “Der ha sa’n santich Langsweachsters yn it spier west. Nêst de bouploech wie der ek in ‘brei- en haakploeg’ fan sa’n 13 froulju dy’t tiisdeitejûns alle objekten fan hynstehier yn elkoar knutsele ha. De nammen fan alle frijwilligers komme aanst by it projekt te hingjen. Elk koe it bêste fan himsels sjen litte.”
Vrijdag 13 april (19.30 uur) opent burgemeester Ellen van Selm het project officieel. ‘Haren in de wind’ is een van de 32 manifestaties van Under de toer, onderdeel van het hoofdprogramma van LF 2018. “Der binne 86 projekten yntsjinne en wy binne ien fan de 32 dy’t meidwaan meie. Dêr binne wy grutsk op”, zegt Monique Jansma, die in september 2016 de eerste aanzet gaf. Zij benaderde Wietske Lycklama à Nijholt, kunstenares in het dorp. Der moast in keunstner by belutsen wêze.” Beiden waren enthousiast, maar de eerste ideeën liepen nogal uiteen. Monique: “Ik woe eins wat mei muzyk en toaniel, mar Wietske siet hielendal op de lijn fan byldzjende keunst. Mar doe’t Wietske har plannen fierder útwurke hie, koe ik my dêr hieledal yn fine.”
Under de Toer gaat over bijzondere verhalen die in een kerk zijn ontstaan. In Langezwaag staat het verhaal centraal van de kam, die op een speciaal plekje in de hal van de kerk lag. De kerkgangers fatsoeneerden er hun haar mee voordat zij de kerk binnengingen. Na afloop van de dienst werden de achtergebleven haren op het kerkhof uit de kam verwijderd. ‘Haren in de Wind’ is de hele zomer dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang gratis toegankelijk.
harenindewind.nl

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50