Afbeelding
Vereniging Friese Dravers Frysk hynder kortebaandraverij

Friese kortebaandraverij herleeft in Gorredijk

Cultuur
Het Fryske hynder staat deze zomer centraal in Gorredijk. Niet alleen met een expositie in Museum Opsterlân. Komende zaterdag (13.00-15.30 uur) verzorgt de Vereniging Friese Dravers in de Hoofdstraat een authentieke kortebaandraverij met Friese paarden. Met sulky en onder de man.
Het levert zaterdag ongetwijfeld mooie beelden op. De fraaie sierlijke Friese paarden op snelheid door de Hoofdstraat met haar historische gevels. Met dank aan de Vereniging Friese Dravers die dit stukje Friese cultuur en historie in ere wil houden. Volgens bestuurslid Fokje Nijdam waren de draverijen vroeger heel populair. “Het is eigenlijk begonnen als een stiekem tijdverdrijf. De boerenknechten brachten hun boer en boerin naar de kerk en spanden dan de paarden uit. Tijdens het wachten deden ze wel eens een wedstrijdje.” In streng kerkelijke dorpen werden deze zondagse activiteiten ongetwijfeld niet op prijs gesteld. Toch kregen de draverijen langzaam maar zeker meer status, zeker nadat ook de boeren zelf de lol van de wedstrijden ontdekten. Niet alleen racen onder de man, zonder zadel zittend op het paard, maar later ook met de rijtuigen. “Aanvankelijk gebruikten de boeren de sjezen, maar die waren wel erg duur en kostbaar. Bovendien konden boeren de sjezen niet missen. Later werden Tilbury’s gebruikt, nog later houten sulky’s.” De Vereniging Friese Dravers gebruikt voor haar demonstraties ook dergelijke Friese sulky’s. Niet allemaal meer origineel, maar wel gemaakt volgens originele ontwerpen.
De demonstratie vergt de nodige voorbereiding. De putdeksels tussen de Hoofdbrug en de Hegedyk worden afgedekt en in de hele straat komt een dun laagje zand. “Ook is er veel aandacht voor de veiligheid van het publiek. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Daar houden we ook al rekening mee bij de selectie en de training van de paarden. Niet iedereen kan zo maar meedoen. Het blijven levende dieren die nooit hetzelfde reageren op omstandigheden.”
De paarden maken aan het begin van de middag kennis met het parcours en de omstandigheden. Daarna volgt voor het publiek de loting. Wie rijdt tegen wie? Paard tegen paard gaat het dan om de snelste tijd. Een keer heen en een keer terug. Paard en ruiter die twee keer winnen, gaan door naar de A-klasse. De verliezers komen uit in de B-klasse. De deelnemende paarden zijn allemaal volbloed Friezen die zijn ingeschreven bij het stamboek. “Daar zijn we heel scherp op. Zogenaamde Arabo-Friezen mogen bij ons niet meedoen.” Fokje duidt hiermee op Friese paarden waarin wat Arabisch bloed is gefokt om de dieren meer longinhoud te geven. “Friezen zijn wat minder snel, maar wel veel sierlijker. Het gaat bij ons niet om de snelheid, wij willen daarom alleen volbloed dieren.”
De vereniging Friese Dravers geeft in de zomermaanden vaak vier tot zes shows. “Het aantal is afhankelijk van het aantal aanvragen. Wij laten ons graag zien, maar kunnen nog wel wat extra leden gebruiken die zich bij ons aan willen sluiten.” www.friesedravers.nl

Groom Thomas Hemstra: ‘Dit grypt jo’

De Vereniging Friese Dravers kent geen dravers uit de Sa!-regio. Maar in Gorredijk woont wel een vaste hulp. Thomas Hemstra is groom bij de paarden van Kees en Fokje Nijdam uit Sûwâld. “Dat bin al jierrenlang freonen fan ús. Sa bin ik der wat ynrolle. Ik ha net in achtergrûnyn de hynders, mar fynitmachtich. At je hjir mei dwaandebinne, dan gryptit je. Ik wit net krekt wat it is. De ien is gek mei kninen, ik bin it no mei dizze dravers.” Hemstra geniet van de Friese paarden, die volgens hem zo echt bij de FryskeMienskip horen. “It binnerêstigehynders en se ha in prachtkarakter. Se kennedy en begripedyek. Dat is sa moai.” Een demonstratie van De Friese Dravers vergt heel wat voorbereiding. Dat begint al dagen van te voren met het wassen en behandelen van de dieren. Daarna moet alles op transport en ter plekke klaar gemaakt worden. En daarna moet alles nog een keer weer naar huis. “Dêr ha de eigners help bynedich. En dykrije se fan my.” Rond de draverij houdt Hemstra de paarden goed in de gaten. Hoe ze reageren op het publiek, maar ook hoe het publiek reageert. “Wymoatteitpublyk al wat op ôfstânhâlde. En fuortdaalknei de finish help ik mei ithynder te kearen.” Hemstra vindt het prachtig omdat er dit jaar ook een demonstratie van de dravers in zijn eigen dorp is. “Ik hoop dat de minsken der fan genietsje. De Friezen hearrebyús. Dat moat sa bliuwe.”

Meer SA!

Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 12 uur geleden
Jubbega miste tegen Blauw Wit '34 veel kansen.
Beter Jubbega staat met lege handen Sport 13 apr, 21:50
Afbeelding
Wat is dat nou boven Gorredijk? Nieuws 13 apr, 11:51
Martel Tromp: ‘We moeten er zondag tegen Wilper Boys vanaf de aftrap staan. Als we achter komen wordt het lastig de wedstrijd nog om te buigen.”
Bakkeveen gaat voor laatste strohalm Sport 12 apr, 16:15
Meester Marinus vertelt het verhaal van Gerke Numan.
Leerlingen De Treffer staan stil bij oorlog, bevrijding en vrede Algemeen 12 apr, 16:12
Afbeelding
De Vrieswijck fase 2 Column 12 apr, 12:45
Afbeelding
Tennisverening Gorredijk 75 jaar Sport 12 apr, 12:23
Het Fries Symfonie Orkest onder leiding van Gerhart Drijvers.
Weekendtip: Gekooide Vogels door het Fries Symfonie Orkest Cultuur 12 apr, 10:34