
Friese kortebaandraverij herleeft in Gorredijk
Cultuur Het Fryske hynder staat deze zomer centraal in Gorredijk. Niet alleen met een expositie in Museum Opsterlân. Komende zaterdag (13.00-15.30 uur) verzorgt de Vereniging Friese Dravers in de Hoofdstraat een authentieke kortebaandraverij met Friese paarden. Met sulky en onder de man.Het levert zaterdag ongetwijfeld mooie beelden op. De fraaie sierlijke Friese paarden op snelheid door de Hoofdstraat met haar historische gevels. Met dank aan de Vereniging Friese Dravers die dit stukje Friese cultuur en historie in ere wil houden. Volgens bestuurslid Fokje Nijdam waren de draverijen vroeger heel populair. “Het is eigenlijk begonnen als een stiekem tijdverdrijf. De boerenknechten brachten hun boer en boerin naar de kerk en spanden dan de paarden uit. Tijdens het wachten deden ze wel eens een wedstrijdje.” In streng kerkelijke dorpen werden deze zondagse activiteiten ongetwijfeld niet op prijs gesteld. Toch kregen de draverijen langzaam maar zeker meer status, zeker nadat ook de boeren zelf de lol van de wedstrijden ontdekten. Niet alleen racen onder de man, zonder zadel zittend op het paard, maar later ook met de rijtuigen. “Aanvankelijk gebruikten de boeren de sjezen, maar die waren wel erg duur en kostbaar. Bovendien konden boeren de sjezen niet missen. Later werden Tilbury’s gebruikt, nog later houten sulky’s.” De Vereniging Friese Dravers gebruikt voor haar demonstraties ook dergelijke Friese sulky’s. Niet allemaal meer origineel, maar wel gemaakt volgens originele ontwerpen.
De demonstratie vergt de nodige voorbereiding. De putdeksels tussen de Hoofdbrug en de Hegedyk worden afgedekt en in de hele straat komt een dun laagje zand. “Ook is er veel aandacht voor de veiligheid van het publiek. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Daar houden we ook al rekening mee bij de selectie en de training van de paarden. Niet iedereen kan zo maar meedoen. Het blijven levende dieren die nooit hetzelfde reageren op omstandigheden.”
De paarden maken aan het begin van de middag kennis met het parcours en de omstandigheden. Daarna volgt voor het publiek de loting. Wie rijdt tegen wie? Paard tegen paard gaat het dan om de snelste tijd. Een keer heen en een keer terug. Paard en ruiter die twee keer winnen, gaan door naar de A-klasse. De verliezers komen uit in de B-klasse. De deelnemende paarden zijn allemaal volbloed Friezen die zijn ingeschreven bij het stamboek. “Daar zijn we heel scherp op. Zogenaamde Arabo-Friezen mogen bij ons niet meedoen.” Fokje duidt hiermee op Friese paarden waarin wat Arabisch bloed is gefokt om de dieren meer longinhoud te geven. “Friezen zijn wat minder snel, maar wel veel sierlijker. Het gaat bij ons niet om de snelheid, wij willen daarom alleen volbloed dieren.”
De vereniging Friese Dravers geeft in de zomermaanden vaak vier tot zes shows. “Het aantal is afhankelijk van het aantal aanvragen. Wij laten ons graag zien, maar kunnen nog wel wat extra leden gebruiken die zich bij ons aan willen sluiten.” www.friesedravers.nl