Irene Lock
Irene Lock

Echo van bekken

Column

Echografie is goed in te zetten bij een aantal problemen met het bekken. Sinds kort is het daarom bij Fysio Gorredijk ook mogelijk om bij de bekkenfysiotherapeut een echo te laten maken.

De echo kan gebruikt worden bij een aantal klachten. Bij plasklachten kan een echo de blaas en de spieren van de bekkenbodem in beeld brengen. Daardoor kunnen we zien of het lukt om de blaas goed leeg te plassen en of de spieren goed aangespannen kunnen worden om de urine op te houden. Door met de echo mee te kijken naar de beweging die de bekkenbodem maakt, wordt het makkelijker om het ontspannen van de spieren te herkennen.

Een zwaar gevoel in onderbuik of een bolletje in de vagina kunnen wijzen op een verzakking. Met een echo kunnen we de positie van de blaas, baarmoeder en darm in beeld te brengen. Als het ontlasten moeizaam gaat of juist het ophouden van ontlasting moeite kost kan het zinvol zijn om de bekkenbodemspieren in beeld te brengen met de echo. De bekkenbodemspieren en diepe buik- en rugspieren zorgen mede voor de stabiliteit van de romp. Door met een echo te kijken naar wat deze spieren doen, kunnen we daar de oefeningen op aan passen. Ook bij pijnklachten bij bekken, onderrug of buik kan een echo aanvullende informatie bieden. 

De bekkenbodemspieren en diepe buik- en rugspieren zorgen mee voor de stabiliteit van de romp. Het kijken naar wat deze spieren doen helpt om met het oefenen de juiste spieren te vinden. Tijdens een zwangerschap wordt de peesplaat tussen de rechte buikspieren opgerekt, dat noemen we een diastase. Met een echo is dit in beeld te brengen.

Irene Lock

Fysio Gorredijk

Meer SA!

Gerrit en Geeske Boonstra en burgemeester Andries Bouwman.
Al zestig jaar honkvast Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
O'DREAMS brengt Dublin in De Skâns Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Afscheid Kempenaar bij Spijkerpakkenband Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen herdenken bevrijding Ureterp Nieuws gisteren
Afbeelding
Eerste Ruilmarkt BlomNijBeets Nieuws gisteren
Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 14 apr, 17:00
Jubbega miste tegen Blauw Wit '34 veel kansen.
Beter Jubbega staat met lege handen Sport 13 apr, 21:50
Afbeelding
Wat is dat nou boven Gorredijk? Nieuws 13 apr, 11:51