Afbeelding

Iepenloft

Column

Een tas mee met een paar kussentjes, de winterjas aan. Het regenpak kon thuisblijven, net als het dekentje; zo fris was het ook weer niet. Het zijn de voorbereidingen van een ervaren iepenloftspulbezoeker. Het kon weer. 

Maandagavond in Tijnje kwam ‘Freddy’ tot leven. Ik weet weer waarom ik het fenomeen iepenloftspullen zo mooi vind. Ergens op een bijzondere buitenlocatie een productie neerzetten. Op nul beginnen, met alleen een idee. En dan soms jaren later het publiek een theaterproductie bieden met alles erop en eraan. Gerealiseerd door een grote groep betrokken vrijwilligers. Ik was jarenlang bij het inmiddels niet meer bestaande iepenloftspul in Hemrik betrokken. 

De spanning over hoe het met het weer komt. Zijn er wel voldoende kaarten verkocht? Valt alles wel op zijn plek? En dan de ontlading en het heerlijke gevoel als dat inderdaad het geval is. Dan neem je de korte nachten in de voorstellingenperiode graag voor lief. Dat gevoel moeten ze in Tijnje ook hebben. Over de kaartverkoop hebben ze geen zorgen, alles is uitverkocht. En het publiek reageerde maandag enthousiast op een bijzondere voorstelling met veel muziek en zang. 

Vorige week donderdag genoot ik op het voormalige vliegveld in Enschede van een grote professionele productie over de April-meistakingen van 1943. Geschreven door Tynster Bouke Oldenhof. Ook een bijzondere productie. Met drie immense speelvlakken, het publiek verhuist twee keer van tribune. Daar geen zorgen over het weer, alles vindt plaats in een grote hangar. Een iepenloftspul is op zijn mooist wanneer de productie opgaat in de omgeving. Wanneer de plek van spelen onderdeel is van de voorstelling. In Enschede was het eigenlijk een iepenloftspul, maar dan binnen. ‘Freddy’ had ook net zo goed binnen gespeeld kunnen worden. Maar ja, dan hadden we niet dat heerlijke iepenloftspulsfeertje gehad. En dat maakt net het verschil.

Arend Waninge

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19