Afbeelding

Laat je niet oplichten, ook niet digitaal

Column

Onlangs organiseerden wij een workshop Veilig Online Bankieren. De Opsterlandse wijkagenten sloten hierbij aan. Ook zij vinden het belangrijk om te informeren over hoe oplichters onschuldige mensen geld afhandig maken. Hiermee hopen we te voorkomen dat mensen in de gebruikte trucs trappen.

Bankfraude of oplichting door criminelen. Phishing, spoofing, WhatsAppfraude. Hoe vaak hoor je niet: “Dat overkomt mij niet!” En wie denkt dat dit soort dingen alleen ‘in de grote stad’ gebeuren, heeft het mis. Geregeld komen er mensen bij ons die zoiets overkomen is. Op slinkse wijze krijgen oplichters je zover dat je op een link klikt in de mail of ze maken je telefonisch gegevens afhandig. 

In het ergste geval sluizen ze geld weg van jouw rekening. Door de snelheid waarmee betalingen tegenwoordig gedaan worden, sluipt een fout er snel in: je doet een betaling via een QR-code, maar je checkt niet welk bedrag er daadwerkelijk wordt geboekt of je trapt toch in dat WhatsAppje dat je van ‘je zoon’ kreeg, terwijl het niet van zijn telefoonnummer kwam.

Mijn belangrijkste advies: controleer altijd met wie je communiceert. Check bij je zoon of hij daadwerkelijk om geld heeft gevraagd. Vertrouw je een telefoontje niet? Hang dan op, zoek het nummer van je bank op en bel zelf terug. Sommige criminelen misbruiken namelijk het nummer van jouw bank en zo lijkt het alsof je door je bank gebeld wordt. En de oudste, maar nog steeds actuele tip: geef nóóit je pincode aan iemand. Ook niet aan iemand die zegt bij de bank te werken.

Dorothé Visbeek
adviseur bankzaken

Van Campen & Dijkstra / Regiobank Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 20 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19