Notaris Cor van Dijk
Notaris Cor van Dijk Sietse de Boer

Nalaten of nalaten?

Column

In een recente tv-uitzending over erfenissen bleek dat bijna 40 procent van de ondervraagden geen testament heeft gemaakt. Ze zeggen bijvoorbeeld dat er niets te verdelen is of dat de wet het toch al geregeld heeft. 

Ik kom regelmatig situaties tegen waarin ik mij afvraag: ‘waarom is nagelaten de nalatenschap te regelen?’ Bijvoorbeeld wanneer er conflicten zijn of wanneer mensen erven die de overledene niet of nauwelijks kennen. Overlijdt een ongehuwde zonder (klein)kinderen, dan erven ouders, broers, zussen, maar soms ook ooms, tantes, neven, nichten of verdere familie. Dat kan anders.

De wet regelt veel, maar niet altijd op maat. Via een testament is het mogelijk andere erfgenamen aan te wijzen dan de wettelijke erfgenamen of om tussen erfgenamen een verdeling op maat te maken. In een testament is het mogelijk een executeur te benoemen. Dat is praktisch, bijvoorbeeld bij meer erfgenamen, bij kans op onenigheid of als erfgenamen niet goed in staat zijn om de erfenis zelf te regelen. 

Via een testament is het mogelijk erfbelasting te besparen of het betalen hiervan uit te stellen. Ook kan voorkomen worden dat erfgenamen de erfenis met hun ex-partner moeten delen of is het mogelijk om na te laten aan een goed doelAls u een bedrijf heeft, kunt u via een testament een opvolger benoemen.

Als de wet wijzigt, blijven testamenten van toepassing. Een verouderd testament kun je aanpassen. Eigenlijk zou iedereen zichzelf minstens moeten afvragen: Wie erft wat? Wie regelt de afwikkeling? Wie regelt mijn uitvaart? Wij bespreken graag met u de wensen en mogelijkheden. Is uw nalatenschap geregeld of laat u het na?

Cor van Dijk

Van Dijk Notariaat Gorredijk

Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 2 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 18 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 23 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 28 mrt, 10:46
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39