Afbeelding

Daan: soepele bloedvaten

Column

Gebruikt u rode gistrijst voor de cholesterol? Dan heeft u vast gemerkt dat het niet goed meer leverbaar is. Per 22 juni mag in de vrije markt het gehalte monacoline-k wettelijk niet hoger zijn dan 2,99 mg en dat is net het actieve stofje in gefermenteerde rode rijst. Reden voor het verbod zijn de mogelijke bijwerkingen zoals spierpijn en maag- en darmklachten. 

Bijwerkingen die lijken op die van statines, een regulier medicijn voor het verlagen van cholesterol. Onze klanten weten dat wij daarom altijd terughoudend waren en vooral aansturen op voeding en leefstijl. Maar ook vitamine K2 is hierbij belangrijk, voor o.a. het soepel houden van de bloedvaten door het transporteren van calcium naar onze botten. Bij een goede darmflora en dus een goede darmconditie kan K1 worden omgezet in K2. 

Dat is niet hetzelfde stofje als in de rode gistrijst. Het standaardadvies is dat je K2 niet mag slikken naast bloedverdunners, maar de orthomoleculaire kennis ontwikkelt zich door. Vorige week nog een voorbeeld. Een mevrouw van rond de vijftig had vreselijke spierpijnen vanwege een regulier cholesterolremmend middel. Ze had een herseninfarct gehad, waardoor ze ook bloedverdunners slikt. K2 mocht ze volgens haar niet slikken. Ook slikt mevrouw na een botbreuk de standaard voorgeschreven combinatie van calcium en vitamine D. 

Ze transporteert duidelijk de calcium niet naar haar botten en dan is extra calcium toedienen niet verstandig. Dat vergroot dan juist de kans op verkalkingen van de bloedvaten, wat bij mevrouw al het geval is. Bij het checken van haar bloedverdunner bij een in K2 gespecialiseerde natuurarts blijkt dat ze wel K2 mag gaan gebruiken.

Daan

Daans’ Drogisterij Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 9 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 16 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 18 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 19 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39