column hypotheekhouse
column hypotheekhouse

Rentevaste periode

Column

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je de periode waarin de rente vaststaat. De keuze is vaak tussen een rente die iedere maand varieert of die voor 1, 2, 3 tot maximaal 30 jaar vaststaat. Is deze periode korter dan tien jaar, dan volgt een toetsing op de betaalbaarheid van de hypotheek, met een wettelijk vastgestelde toetsrente van 5,0 procent. De maximale hypotheek is dan lager.

Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Het verloop van de rente op langere termijn is onvoorspelbaar. Verwacht je een dalende rente, dan is een variabele rente een interessante keuze. Jouw rente daalt dan mee en je kunt de rente op ieder moment alsnog voor langere tijd vastzetten. Stijgt de rente echter, dan stijgt ook jouw rente en dus de maandlast. 

Zet je de rente voor een langere periode vast dan weet je ook voor langere tijd wat de maandlasten zijn. Aan het einde van de gekozen rentevaste periode krijg je van de bank een aanbod voor een nieuwe periode. Op dat moment ben je vrij om te kiezen en wordt de betaalbaarheid van die rente gek genoeg niet getoetst. Tussentijds de rente aanpassen kan door de rente af te kopen en een nieuwe periode af te spreken of te middelen. Bij middeling wordt jouw rente gemiddeld met de actuele dagrente. De afkoopboete betaal je dan niet direct, maar deze komt terug in een opslag op de rente. 

Verwacht je dat de rente de komende jaren verder stijgt en loopt jouw renteperiode over niet al te lange tijd af, dan kan het interessant zijn om nu de rente opnieuw af te sluiten of te middelen. De keuze voor een rentevaste periode is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en situatie.

Christiaan Schipper

Hypotheekhouse Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
Paastip: paasbeleving bij Kaasboerderij De Gelder Cultuur 7 minuten geleden
Afbeelding
Het huis is me de baas Column 2 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 5 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 6 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 28 mrt, 10:46