column hypotheekhouse
column hypotheekhouse

Rentevaste periode

Column

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je de periode waarin de rente vaststaat. De keuze is vaak tussen een rente die iedere maand varieert of die voor 1, 2, 3 tot maximaal 30 jaar vaststaat. Is deze periode korter dan tien jaar, dan volgt een toetsing op de betaalbaarheid van de hypotheek, met een wettelijk vastgestelde toetsrente van 5,0 procent. De maximale hypotheek is dan lager.

Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Het verloop van de rente op langere termijn is onvoorspelbaar. Verwacht je een dalende rente, dan is een variabele rente een interessante keuze. Jouw rente daalt dan mee en je kunt de rente op ieder moment alsnog voor langere tijd vastzetten. Stijgt de rente echter, dan stijgt ook jouw rente en dus de maandlast. 

Zet je de rente voor een langere periode vast dan weet je ook voor langere tijd wat de maandlasten zijn. Aan het einde van de gekozen rentevaste periode krijg je van de bank een aanbod voor een nieuwe periode. Op dat moment ben je vrij om te kiezen en wordt de betaalbaarheid van die rente gek genoeg niet getoetst. Tussentijds de rente aanpassen kan door de rente af te kopen en een nieuwe periode af te spreken of te middelen. Bij middeling wordt jouw rente gemiddeld met de actuele dagrente. De afkoopboete betaal je dan niet direct, maar deze komt terug in een opslag op de rente. 

Verwacht je dat de rente de komende jaren verder stijgt en loopt jouw renteperiode over niet al te lange tijd af, dan kan het interessant zijn om nu de rente opnieuw af te sluiten of te middelen. De keuze voor een rentevaste periode is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en situatie.

Christiaan Schipper

Hypotheekhouse Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen gisteren
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11