Jantine Leenstra
Jantine Leenstra Sietse de Boer

Tuigjes

Column

Honden met een gewone halsband, ze zijn er nog steeds. En mits goed gebruikt, is daar ook niets mis mee. Steeds meer honden dragen echter een tuigje. Bij veel cursussen is dit ook al verplicht. En daar zijn goede redenen voor. Bij een traditionele halsband komt veel kracht op de hals en nek. Daar kunnen honden veel schade van ondervinden, ook al is dat niet direct zichtbaar. De effecten komen soms pas jaren later aan het licht. 

Een tuigje geeft een andere, voor de hond betere verdeling van de kracht. De tuigjes zijn te verdelen in twee categorieën. Een borsttuig heeft een horizontale borstband. Deze moet goed passen, anders blokkeert het de schouderbladen. Alternatief zijn de Y-tuigjes, die de hond minder belemmeren en de druk op het borstbeen op de juiste manier verdelen.  

De aansluiting van de riem op het tuigje zit of boven op de rug of voor op de borst. Voordeel van een bevestiging op de borst is bijvoorbeeld dat de trekkers, de honden die graag vooruit willen, het baasje meer gaan volgen. De hond is niet meer leidend, maar degene die de hond uitlaat bepaalt. Bij een vooraansluiting loopt de hond meer achter en naast je. Dat is een verschil met een aansluiting op de rug. Dan is de hond meer leidend. 

De tuigjes lijken ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk mee. Het is even wennen. Voor de eigenaar en voor de hond. Het is wel belangrijk dat het tuigje goed past, zodat de hond geen belemmeringen ondervindt. Ze zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Vraag daarom deskundig advies. Wij adviseren graag!

Jantine Leenstra

Discus Gorredijk

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 3 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35