Afbeelding

Huwelijkse voorwaarden

Column

Is het voor een ondernemer die wil trouwen nog nodig huwelijkse voorwaarden op te laten stellen? Regel je niks dan ontstaat er toch automatisch een beperkte gemeenschap van goederen, een soort huwelijkse voorwaarde? Dit hoor ik regelmatig. Toch zijn voor ondernemers huwelijkse voorwaarden zeker belangrijk. In een beperkte gemeenschap van goederen heeft ieder een privévermogen en er is gezamenlijk vermogen. Wat voor het huwelijk privé was, blijft privé. Wat voor het huwelijk gemeenschappelijk was, blijft gemeenschappelijk. Wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, zowel privé als gezamenlijk, moet worden gedeeld. 

Daarom is belangrijk om vóór het huwelijk ieders privévermogen op papier vast te leggen. Bij overlijden of scheiding weet je dan wat tijdens het huwelijk is opgebouwd en verdeeld moet worden, inclusief het eventueel niet uitgekeerde deel van de winst in de onderneming. Is dit onderscheid onduidelijk, dan wordt verondersteld dat het goed in de gemeenschap valt en dus gedeeld moet worden. Wettelijk moet een partner met een onderneming een redelijke vergoeding betalen aan de beperkte gemeenschap voor de bijdrage aan de huishouding. Doe je dit niet of is de vergoeding aan jezelf te laag, dan kan de partner bij scheiding alsnog een vordering instellen.

Bij huwelijkse voorwaarden kun je overeenkomen dat tijdens het huwelijk ieders vermogen privé blijft en dat bij scheiding de opgebouwde waarde tijdens het huwelijk wel of niet gedeeld hoeft te worden. Daarnaast kun je afwijken van de bepaling dat de ondernemer een redelijke vergoeding moet betalen. Genoeg redenen om toch iets bij de notaris te regelen. Iets vergelijkbaars geldt voor geregistreerd partnerschap. 

Mr. Hendrik Helmer

Notariskantoor Kooi

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 25 minuten geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 57 minuten geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37