Afbeelding

Huwelijkse voorwaarden

Column

Is het voor een ondernemer die wil trouwen nog nodig huwelijkse voorwaarden op te laten stellen? Regel je niks dan ontstaat er toch automatisch een beperkte gemeenschap van goederen, een soort huwelijkse voorwaarde? Dit hoor ik regelmatig. Toch zijn voor ondernemers huwelijkse voorwaarden zeker belangrijk. In een beperkte gemeenschap van goederen heeft ieder een privévermogen en er is gezamenlijk vermogen. Wat voor het huwelijk privé was, blijft privé. Wat voor het huwelijk gemeenschappelijk was, blijft gemeenschappelijk. Wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, zowel privé als gezamenlijk, moet worden gedeeld. 

Daarom is belangrijk om vóór het huwelijk ieders privévermogen op papier vast te leggen. Bij overlijden of scheiding weet je dan wat tijdens het huwelijk is opgebouwd en verdeeld moet worden, inclusief het eventueel niet uitgekeerde deel van de winst in de onderneming. Is dit onderscheid onduidelijk, dan wordt verondersteld dat het goed in de gemeenschap valt en dus gedeeld moet worden. Wettelijk moet een partner met een onderneming een redelijke vergoeding betalen aan de beperkte gemeenschap voor de bijdrage aan de huishouding. Doe je dit niet of is de vergoeding aan jezelf te laag, dan kan de partner bij scheiding alsnog een vordering instellen.

Bij huwelijkse voorwaarden kun je overeenkomen dat tijdens het huwelijk ieders vermogen privé blijft en dat bij scheiding de opgebouwde waarde tijdens het huwelijk wel of niet gedeeld hoeft te worden. Daarnaast kun je afwijken van de bepaling dat de ondernemer een redelijke vergoeding moet betalen. Genoeg redenen om toch iets bij de notaris te regelen. Iets vergelijkbaars geldt voor geregistreerd partnerschap. 

Mr. Hendrik Helmer

Notariskantoor Kooi

Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 1 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 1 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 16 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 22 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 23 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39