erna jansen header
erna jansen header

Girlpower

Column

Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg, ze staat op en geeft me een hand. “Ik ben Julia.” Ze glimlacht naar haar vader die voor het raam op bed ligt en glipt langs me heen naar boven. Julia is een prachtige, zelfbewuste, levenslustige tiener.

Enkele weken later ontmoeten we elkaar weer. Samen met haar broer zit ze in de huiskamer op de bank bij de prachtig versierde kist waarin hun vader ligt opgebaard. De geuren van alle bloemen vullen de ruimte. Met rode wangen en in opperste concentratie zijn ze druk met het maken van een tastbare herinnering aan hun vader, voor alle gasten. Julia kijkt op, glimlacht en hervat haar werkzaamheden. Uit de speakers klinken de nummers van de playlist die ze samen hebben uitgekozen voor het samenzijn, na afloop tijdens de koffie en de borrel.

Het is een zonovergoten dag wanneer Julia samen met haar broer, moeder en naaste familie haar vader naar de aula begeleidt. Aan het einde van de ceremonie is het haar beurt. Ze loopt naar de piano, neemt plaats en beroert de toetsen. Dan valt ze stil. We houden onze adem in. Een zucht van verlichting stijgt op wanneer Julia haar spel hervat.

“Ik wist het even niet meer”, vertelt Julia me later, als ze met bengelende lange benen zittend op een barkruk van een colaatje nipt. “Maar Papa zei altijd, als iets me niet meteen lukte: ‘Kom op, doorzetten!’ Nou, dat heb ik maar gedaan…” Wanneer de laatste gasten afscheid nemen, zie ik haar in een bijna verlaten restaurant in haar eentje dansen op Elton Johns ‘I’m still standing!’
En zo is het!

Erna Jansen
Jansen Uitvaartzorg

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 24 minuten geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 56 minuten geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37