Arend Waninge
Arend Waninge Nel Wierenga

Passie

Column

Voor sommigen is Pasen gewoon een heerlijk lang vrij weekend. Voor anderen heeft het Paasweekend een heel andere (christelijke) lading. Voor mij was het vrijdagavond een combinatie van beide. Zonder een echte kerkelijke achtergrond ben ik al jaren getriggerd door de verhalen over de Matthäus Passion. Een meesterwerk van de grote Bach, de lijdensweg van Jezus vertaald in geweldige muziek.

Ik doe het tot nu toe met een van de uitvoeringen die online zijn terug te luisteren. Ik schrijf graag met klassieke muziek op de achtergrond. Dat geeft rust, het is onderhand een gewoonte. Dat betekent overigens niet dat ik verstand van klassieke muziek heb. Je kan me alles laten horen, maar ik zal Bach niet van Schubert of Rachmaninoff onderscheiden. Ik vind het altijd wel interessant hoe anderen daarover praten. Ik ben bijvoorbeeld fan van het tv-programma Podium Witteman.

Bij het samenstellen van de Sa! stuitten collega Geertje en ik vorige week op de aankondiging van de Markus Passie in Ureterp. We waren beiden nieuwsgierig en dus zaten we vrijdag in de grote kerk aan De Feart. De Lofklank had de primeur van de eerste uitvoering van de Markus Passie voor brassband. We werden soms van de stoel geblazen. Wat een power, wat een passie, maar waar nodig ook terughoudend. Wat een prachtige overgangen. Verteller Albert Krijgsheld en solisten Roelien van Wageningen en Jan Willem van der Hagen zorgden voor het verhaal, gelukkig goed ondersteund door teksten op een groot scherm. Het vormde een mooi geheel.

En zo kreeg ook een betrekkelijke bijbelleek als ik heel wat mee van het paasverhaal. Het concert duurde een uurtje. Een mooie lengte om te beginnen. Een mooie oefening ook voor het vervolg. De Matthäus Passion, hetzelfde verhaal maar dan anders verteld, duurt meer dan drie uur. Ik heb het er geloof ik graag een keer voor over.

Arend Waninge

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 2 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 3 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 4 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 6 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 22 uur geleden
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20