Jentsje Leenstra Hubo Gorredijk
Jentsje Leenstra Hubo Gorredijk Sietse de Boer

Column: Zonwering

Column

Het is nog maar maart, de zon begint al steeds meer te schijnen. De zon is fijn, maar kan ook lastig zijn. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om de zon en de warmte buiten te houden. Vanzelfsprekend zijn er de ‘traditionele’ knik- arm- en uitvalschermen. Aan de gevel te monteren. Dat kan wel tot vier meter overspanning zonder paalondersteuning en tot wel zes meter breed. Maar hoe groter het scherm, hoe zwaarder de constructie. Daar moet de muur wel op berekend zijn. Voordeel van deze schermen: vrijheid in de tuin en de keuze om wel of niet in de zon te zitten. Bovendien blijft het huis heerlijk koel.

Screens zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit verticale zonwerende doek filtert licht en warmte en reflecteert zonnestralen, waardoor de ramen niet opwarmen. De dichtheid van het doek bepaalt hoeveel warmte wordt tegengehouden. Tegenwoordig zijn er screens op de markt met ingebouwde zonnecellen. Hiermee is voldoende energie op te wekken voor het openen en sluiten van de screens. Dat is een groot voordeel in de montage. Gaten boren voor elektrische bediening is niet langer nodig. De nieuwste screens zijn via een app ook op afstand te bedienen. Dan wordt het wel heel gemakkelijk! 

En dan zijn er nog de rolluiken. In het zuiden van het land en in Duitsland populair, hier een stuk minder vanwege het straatbeeld. Rolluiken hebben wel als voordeel dat ze inbraakwerend, geluidswerend en verduisterend werken. En dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor mensen die overdag moeten slapen.

Plaatsing van zonwering vraagt wel om een deskundige begeleiding. Onze vakspecialisten adviseren en monteren. Snel en goed. Zodat u kunt profiteren van het effect. 

Jentsje Leenstra

Hubo Gorredijk

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 14 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 15 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 15 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 15 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10