erna jansen header
erna jansen header

Column: gedragen

Column

Ik wil in stijl begraven worden”, had Joke haar kinderen op het hart gedrukt. Nu is het zover. We zijn in het uitvaartcentrum om Joke, hun fiere, tot voor kort nog zo energieke moeder, schoonmoeder en oma naar de kerk te begeleiden. Na de dienst zet de stoet zich in beweging om Joke naar haar laatste rustplaats te brengen, op haar geboortegrond in Súdwest-Fryslân. 

Wanneer we de snelweg verlaten, rijden we in het vlakke landschap over tussen de weilanden en het water slingerende landweggetjes. We passeren een van de dorpen met een jachthaven. Zeilboten en kruisers dobberen vrolijk aan de kade, de huizen liggen haast verscholen achter de talloze masten. Er staat een onstuimige wind, de zon schijnt, de lente is voelbaar. Sneeuwklokjes in de berm wiegen met hun tere bloemen heen en weer. In de verte zien we de klokkenstoel al. We zijn er bijna.

Bij de ingang staan de dragers aan weerszijden opgesteld, studenten in zwarte pakken. De aanblik ontroert de familie zichtbaar. De rouwauto rijdt de parkeerplaats op en stopt. De dragers brengen een groet en vervolgens zet de stoet zich in beweging. Bij het hek van de begraafplaats komt de auto opnieuw tot stilstand. Wanneer de familie zich heeft opgesteld, tillen de dragers de kist behoedzaam uit de auto. Slechts het geluid van de wind in de bomen is hoorbaar. Dan wordt de kist in één vloeiende beweging, tegen een helder blauwe lucht met schapenwolken, op de schouders getild en in een gelijkmatig ritme stapvoets naar het graf gedragen. De klok luidt.

Zachtjes laten de dragers de kist met touwen in het graf zakken. Ze groeten en verlaten twee aan twee het graf.

Erna Jansen

Erna Jansen Uitvaartzorg

Meer SA!

De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 2 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 2 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 18 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 23 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws gisteren
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 28 mrt, 07:39