Afbeelding

Column: Het afscheid

Column

Mijn ontmoeting met Kai, een prachtige en krachtige persoonlijkheid, vindt plaats in het mortuarium van een ziekenhuis. Zijn levenloze lichaam ligt in foetushouding opgebaard. Zijn vriendelijke gelaat straalt warmte uit, er ligt een glimlach rond zijn mond. Vrijwel vanaf het moment dat bekend wordt dat hij niet meer te genezen is, slaagt Kai erin om zijn lot te omarmen en besluit hij te leven zoals hij dat gewend is te doen. 

Door alles eruit te halen wat erin zit. 

Hij denkt na over zijn naderende sterven en bespreekt zijn wensen met familie en vrienden. Nu is het tijd om naar huis te gaan. In een kist van hout en vilt, speciaal ontworpen om in foetushouding te kunnen worden opgebaard. Onderweg naar huis valt de regen met bakken uit de hemel, de ruitenwissers kunnen het maar nauwelijks aan. 

Wanneer de auto stopt, breekt de zon door, is het opgehouden met regenen en verschijnt er ineens een grote, halfronde, dubbele regenboog boven de woning van Kai. 

“Zien jullie dat?” Een van zijn vrienden staat als aan de grond genageld met open mond te kijken en wijst ontroerd met beide armen in de lucht. Iedereen valt stil en neemt het adembenemende schouwspel in zich op. Ineens pakken donkere wolken zich samen, vallen regendruppels uit de lucht en wordt de betovering verbroken… 

Voorzichtig wordt Kai door zijn vrienden naar huis gedragen en opgebaard in een speciaal daarvoor met zorg en liefde ingerichte ruimte met uitzicht over de weilanden. Omringd door de geur van verse graszoden en wierook. Kaarsen verlichten de kamer en op de achtergrond klinkt zachtjes zijn lievelingsmuziek.

Naast mij zucht een vriend. ”Kai is thuis…”

Erna Jansen

Erna Jansen Uitvaartzorg

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Fling in Kerkje Schurega Cultuur 57 minuten geleden
Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 17 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur gisteren
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 19 apr, 10:40
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 apr, 10:25
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 19 apr, 10:22