
Volgend voorjaar kleurrijk Hemrik
AlgemeenHEMRIK “Pak maar een handvol”, zegt Hylke Dijkstra. “En nou uitstrooien en dan in de grond duwen met het puntje naar boven.” De vijftig leerlingen van obs De Bôge duwden woensdag achttienduizend bloembollen de grond in. Later in de week volgen - machinaal geplant - nog eens ruim tachtigduizend bollen en knollen.
Tjisse Visser van Plaatselijk Belang Hemrik weet het zeker: dat kunnen ze hier gewoon. “Hartstikke leuk dat we Hemrik samen met jullie een stukje leuker kunnen maken. Ik hoop dat jullie er heel veel zin in hebben.” Dat hebben ze, de kinderen van De Bôge, samen met begeleidende ouders. In februari, maart en april volgend jaar wordt het dorp één grote bloemenzee met de honderdduizend bollen en knollen die deze week geplant worden. Als er een goed idee is in het dorp, dan proberen ze dat altijd te realiseren, zegt Visser. “En dat krije we as doarp dan ek altyd klear. It plantsjen fan de bollen is in ûnderdiel fan it idee om it doarp steeds moaier te meit- sjen.”
Nieuw leven
In het verleden was er een werkgroep die aan de slag zou met de aanleg van bijenstroken. Toen in andere dorpen bleek dat deze insecten- en vlindertrekkende beplanting niet goed aansloeg, bleef het erbij. Nu is het idee nieuw leven ingeblazen met de aanplant van bloembollen, want ook die bloemen leveren nectar voor insecten. Plaatselijk Belang vond sponsoren en plaatselijk hovenier Hylke Dijkstra regelde de bloembollen en helpt bij de aanplant. Voor de bloembollenplantdag zochten ze samenwerking met obs De Bôge. “We hebben deze activiteit opgehangen aan de lessen natuuronderwijs”, vertelt directeur Annet de Wolf. “Met een extra tintje: Sterre Streefkerk van De Hynsteblom geeft vandaag het planten van bloembollen wat meer inhoud. Zo proberen we op school altijd samenhang te creëren: dat je wat je op school leert ook om je heen ziet.”
Voorraadschuur
“Wie weet wat een bloembol is”, vraagt Sterre de verzamelde leerlingen. Daar komen bloemen uit, dat klopt. En dat ze volgens een ander geen stuifmeel afgeven, dat klopt dan weer niet. In zo’n bal gebeurt van alles, vertelt Sterre. “Eigenlijk is het een soort voorraadschuur en bloemenfabriekje.” De bloemen die uit de bollen komen zorgen ervoor dat vroege insecten eten hebben; dat heet nectar, legt ze uit. De vogels eten die insecten en de blaadjes die van de bloemen vallen, worden opgegeten door pissebedden. “De hele natuur viert een feestje als jullie die bollen planten.”
Bijenmengsel
Dan is het tijd om aan de slag te gaan. In groepjes verdeeld en met begeleiding van ouders vertrekken de kinderen naar diverse locaties in het dorp. Dijkstra brengt elke groep een krat met zo’n tweeduizend bloembollen: krokus, blauwe druifje, anemoon en tulp. “It is in bijenmengsel mei de bedoeling om bijen te lûken.” Het mengsel is samengesteld op voorzet van zijn leverancier. Later deze week plant hij met speciale apparatuur de rest van de bollen. “Pak maar een handvol”, zegt de hovenier tegen het groepje jonge kinderen dat vlak bij school aan de slag gaat. “Er zit een klein spruitje op de bol, zo duw je hem in de grond, met het spruitje naar boven.” En dan gaan kleine en grote handen aan de slag voor een kleurrijk dorp in het voorjaar.