Daphne Wesdorp is aanwezig met een videoboodschap.
Daphne Wesdorp is aanwezig met een videoboodschap. Renske Woudstra

Een traan en een lach bij opening foto-expositie Daphne Wesdorp

Algemeen

GORREDIJK Tranen en dankbaarheid, ze gingen vrijdagavond hand in hand bij de expositieopening van Between yellow and blue in Museum Opsterlân. Tussen geel en blauw, voor de meeste aanwezigen het symbool van de Oekraïense vlag. Voor exposant Daphne Wesdorp staand voor het graan en de blauwe lucht waartussen ze werkt.

Het had zo een stad in Nederland kunnen zijn, met flatgebouwen, airco’s en twee amoureuze honden. Vaak is het beeld surrealistisch, herkenbaar en toch ver van je bed. Oorlogsverslaggever Daphne Wesdorp fotografeert al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne de gruwelen van de strijd. Voor de vele Oekraïense genodigden is het soms te heftig. “Ik kan hier niet naar kijken”, zegt Victoria in tranen bij het levensgrote beeld van Nina, Leonid en Igor die levenloos in de voortuin liggen. “Deze gedode mensen hebben geleefd, hadden hun levensverhaal. Ik vind het moeilijk om naar te kijken omdat ik ook kinderen heb.”

Daphne is zelf niet aanwezig bij de opening van haar foto-expositie. Ze is aan het werk, vertelt bestuursvoorzitter van het museum Candida Kalf in haar openingswoord. “Gisteren (donderdag 5 oktober) was ze nog bij de raketaanval in het dorp Hroza waarbij 51 mensen omkwamen.” Daphne was er graag bij geweest, vertelt ze later in een videoboodschap. “Jammer dat ik niet daar was, het is mijn eerste expositie.”


Triest om te moeten vaststellen dat er binnenkort geen einde lijkt te komen aan de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, stelt burgemeester Andries Bouwman in zijn speech. “Dat velen van jullie nog langer gescheiden zullen zijn van dierbaren en vrienden. Hoe moeilijk het ook is, weet dat je hier veilig bent en dat we er alles aan zullen doen om het leven weer wat kleur te geven.” De warme woorden van de burgervader brengt hier en daar een traan maar ook een glimlach op de gezichten.

Oekraïens ambassadeur in Nederland Oleksandr Karasevych hoopt in zijn videoboodschap dat er een dag komt waarop er een expositie is van alles wat mooi is in zijn thuisland. “En we zijn Daphne heel erg dankbaar voor haar werk.”


Svetlana Bolshova vertolkt prachtige Oekraïense liederen.

Ver weg van zijn vrouw Oksana, zoontjes en moeder runt Pavlo Osypenko een vluchtelingenopvang in Oekraïne. “Er komt een dag dat Oekraïne deze vreselijke oorlog wint. En dan willen wij u graag in ons land uitnodigen om onze dankbaarheid nog meer kenbaar te maken”, zegt hij in zijn videoboodschap.

Ondertussen helpt Oksana vanuit Ureterp mee: ze zamelt geld in voor een ambulance. De ambulance kan dan gebruikt worden om mensen die zelf niet kunnen vluchten vanuit oorlogsgebieden naar veilige gebieden te brengen. Naar schatting is 25.000 euro nodig voor een tweedehands ambulance met daarbij medische goederen. “We hebben al 16.000 euro opgehaald. We proberen zoveel mogelijk spullen tweedehands te bemachtigen”, zegt Oksana die bij haar actie ondersteund wordt door Code Hans.

Met een drankje en heerlijke Oekraïense hapjes is het na het officiële gedeelte tijd om de foto’s van Daphne Wesdorp eens goed te bekijken. Marina en Victoria vinden het moeilijk hoewel ze daarnaast toch ook gewend zijn aan dagelijkse beelden van de oorlog in hun thuisland. “Op een bepaald moment verlies je emotie, het wordt te veel om te handlen. Maar toch is het pijnlijk”, legt Victoria uit. En dankbaar: “Wat hebben jullie in Nederland een groot hart.”


Surrealistisch beeld van amoureuze honden te midden van de oorlogspuinhopen.

De foto-expositie van Daphne Wesdorp in Museum Opsterlân duurt tot 17 november. Adres: Hoofdstraat 59 in Gorredijk. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. museumopsterlan.nl

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36