Fraai nieuw beeld bij Lauswolt
Fraai nieuw beeld bij Lauswolt Foto: Jeroen Horsthuis

Lauswolt heeft ús hynder

Algemeen

BEETSTERZWAAG Twee zwarte parels prijken sinds donderdagmiddag in de voortuin van Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. 

Het gaat om een nieuw beeld van een Fries paard met veulen, op ware grootte gemaakt door Hans Jouta uit Ferwert. Het beeld is een cadeau van de Stichting FB Oranjewoud aan de medewerkers van het landgoed. 

Dit jaar is het vijf jaar geleden dat Hotel Landgoed Lauswolt een zelfstandige deelneming werd van FB Oranjewoud Participaties. Sindsdien is er fors geïnvesteerd in kamers, faciliteiten én mensen. Volgens het landgoed is door de enorme inzet van medewerkers ‘gastvrijheid’ letterlijk en figuurlijk opnieuw vorm gegeven. Daarnaast is het hotel een leerschool voor ambitieuze studenten.

Beelden kunstenaar Hans Jouta maakte een beeld met een eigen karakter en beweeglijke energie. Het veulen dartelt en ontdekt, de merrie laat haar vrij en hoedt. Het symboliseert de samenwerking tussen ontvanger en schenker. 

‘Us hynder’ staat op een rvs-frame. Jouta is hierop gaan bouwen met kleine stukjes brons. Plaatje voor plaatje, las voor las. Alert op de identiteitskenmerken van het Friese paard die de fokker zo dierbaar zijn. Jouta maakte eerder beelden van onder andere Johan Cruijff en voetballer Abdelhak Nouri. Jouta heeft ruim een jaar gewerkt aan ‘ús hynder’. 

Hoteldirecteur Marc van Gulick en stichtingsvoorzitter Jorrit Volkers onthulden gezamenlijk het beeld. Paralympisch amazone Rixt van der Horst bracht samen met een tiental ruiters op hun Friese paarden een welkomstgroet aan ‘ús hynder’. 

Meer SA!

Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur 3 okt., 09:08
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32
Afbeelding
Flaeijelfeest met een gouden randje Cultuur 2 okt., 14:10