Afbeelding
Archieffoto Sa!

Discussie oevers toch nog niet beslecht

Algemeen

BEETSTERZWAAG Jarenlang was er onduidelijkheid over wie nu verantwoordelijk was voor het onderhoud van het grootste deel van de circa 1.800 kilometer aan oevers langs de vaarwegen in Fryslân. De provinsje Fryslân, het Wetterskip en de Friese gemeenten bereikten na veel discussie vorig jaar overeenstemming over wie welk deel van de oevers voor zijn rekening neemt. 

Het college van B en W van Opsterland heeft dat in oktober vorig jaar ook met een collegebesluit vastgesteld. Maar op een of andere manier is er toch iets fout gegaan in de uitwerking, stelt Opsterland nu in een brief richting provinciehuis. De in april door de provincie gepubliceerde kaart komt volgens het college van B en W niet overeen met de eerder gemaakte afspraken. 

Pijnpunt is een deel van de oevers van de Nieuwe Vaart bij Terwispel en Tijnje. Oevers die volgens Opsterland onder het beheer van de provincie vallen en die op de kaart nu zijn ingetekend als verantwoordelijkheid van de gemeente. Opsterland vraagt nu om de kaart aan te passen conform de gemaakte afspraken.

In 2020 ontstond er in bestuurlijk Fryslân commotie over een plan over het oeveronderhoud. Opsterland kreeg hierin de verantwoordelijkheid over 25 kilometer extra oever en ging daar niet mee akkoord. De verdeling was volgens de gemeente namelijk in strijd met eerder gemaakte afspraken met de provincie over het onderhoud van de oevers van de Turfroute. In oktober vorig jaar werden de partijen het alsnog eens om de Turfroute-afspraken in grote lijnen overeind te houden. 

Ook is er nog discussie over het Polderhoofdkanaal. De gemeenten Opsterland en Smallingerland hebben het in 2015 heropende kanaal nog steeds niet als vaarweg overgedragen aan de provincie, al zijn daarvoor nu wel vergevorderde plannen. Ondertussen is het Polderhoofdkanaal al wel op de provinciale kaart ingetekend. Ondanks dat de gemeenten, de provincie en het Wetterskip nog geen afspraken hebben gemaakt over het onderhoud van de oevers langs het Polderhoofdkanaal. Opsterland wil dat de provincie vastlegt dat beheerafspraken pas ingaan na overdracht van het Polderhoofdkanaal en na onderlinge afstemming.

Meer SA!

Auke Linstra namens ODV in actie tegen HS'88
ODV gaat vol voor periodesucces Sport 30 minuten geleden
Afbeelding
Paastip: paasbeleving bij Kaasboerderij De Gelder Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Het huis is me de baas Column 4 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 7 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 7 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 23 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05