Andries Bouwman, beoogd burgemeester van Opsterland
Andries Bouwman, beoogd burgemeester van Opsterland Binne-Louw Katsma

‘Opsterland voelt als een jas die ik zo kan aantrekken’

Algemeen

BEETSTERZWAAG In de tijd dat hij wethouder was van Tytsjerksteradiel zag hij wat een burgemeester allemaal doet. Dat maakte nieuwsgierig. Vanaf september mag Andries Bouwman (38) deze rol zelf vervullen. De Opsterlandse gemeenteraad droeg hem dinsdag voor als nieuwe burgemeester.

Tot vorig jaar was Bouwman namens de ChristenUnie vier jaar wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel. “Het is geen geheim dat ik graag verder wilde, maar onze partij viel na de raadsverkiezingen helaas buiten de boot.” Het werken in het openbaar bestuur beviel goed. En hij zag dus ook hoe mooi het burgemeesterschap kan zijn. Hier werd het zaadje geplant. “Maar ik had niet voor ogen dat ik zo snel burgemeester zou worden.”

Na het wethouderschap keerde Andries Bouwman terug naar NHL Stenden Hogeschool, zijn oude werkkring. “Ik had een terugkeergarantie en dat was heel prettig. Ik werk er nu als teamleider Commerciële Economie.”

Mentaliteit van doorpakken

En toen kwam de vacature Opsterland voorbij. Bouwman: “Een mooie gemeente, in schaal en aard vergelijkbaar met Tytsjerksteradiel. Ik had ook al een goed beeld van Opsterland, kom er regelmatig. De mentaliteit van doorpakken en het grote zelforganiserende vermogen, dat spreekt mij enorm aan.” De door de gemeenteraad opgestelde profielschets maakte hem nog enthousiaster en dat gold ook voor de raadsvergaderingen die hij online bekeek. “Het voelde als een jas die ik zo kon aantrekken.”

Bouwman groeide op tussen de boerderijen in Oud-Wulven, op het platteland tussen Utrecht en Houten. Twintig jaar geleden kwam hij voor de studie naar het noorden, om er vervolgens te blijven hangen. Door zijn politieke interesse werd hij politiek actief bij de ChristenUnie. Als voorzitter van de afdeling Leeuwarden, als commissielid in Provinciale Staten, als voorzitter van de verkiezingscommissie Europees Parlement 2024. En hij was eerder al kandidaat voor de verkiezingen van de Tweede en Eerste Kamer en het Europees Parlement.

Verbinder

Andries Bouwman ziet voor zichzelf in Opsterland vooral een rol als verbinder. “Dat ligt helemaal in mijn aard.” Het is ook waarom hij de rol als burgemeester wel ziet zitten. “Een burgemeester speelt een andere rol dan een wethouder. Daardoor heb je een ander contact met burgers.”

De nieuw te benoemen burgemeester is getrouwd en heeft drie kinderen in de leeftijd van vier tot tien jaar. “Voor mijn gezin wordt dit een hele verandering.” In zijn vrije tijd mag de nieuwe burgemeester graag in de tuin werken en hij houdt van wintersporten. Bovendien mag hij graag koken. “En dan in gezelschap uitgebreid eten.”

Als alles volgens planning verloopt wordt Andries Bouwman eind september in Opsterland geïnstalleerd als door de Kroon benoemde burgemeester. Als opvolger van Ellen van Selm. Tot die tijd is Lex Roolvink in Opsterland waarnemend burgemeester.

Meer SA!

Afbeelding
Een week (terug) naar Kyiv Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
De Opdracht wint ANWB Verkeersplein Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Herfst in de zomer Column 13 uur geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 17 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 3 okt., 15:56