Afbeelding

Staatsbosbeheer steekt zelf heide in vlam

Nieuws

WIJNJEWOUDE Staatsbosbeheer voert in februari op de Duurswouderheide een test uit met het beheerst afbranden van circa een hectare heide. Doel van de terreineigenaar is om te onderzoeken wat de effecten van de brand op de aanwezige vegetatie zijn. 

Op een groot deel van de Duurswouderheide heeft Staatsbosbeheer te maken met een massale aanwezigheid van het pijpenstrootje. Deze grassoort verdringt andere plantensoorten. Door het beheerst laten afbranden van een gedeelte van de heide wil de terreinbeheerder ruimte creëren zodat andere vegetatie de kans krijgt zich te herstellen en verbeteren.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze brand zal plaatsvinden. Het moment is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Voor een beheerste brand moet de ondergrond kleddernat of bevroren zijn zodat de brand niet de bodem in gaat. Ook is het volgens Staatsbosbeheer belangrijk dat er een droge, bij voorkeur oostelijke wind staat. 

Doordat de brand plaats vindt op de bovenste laag van de heide, wordt de bodem niet verstoord. Ook de dieren zullen er geen last van hebben. 

Op een later moment in het jaar wordt deze plek opnieuw gebruikt door brandweerkorpsen uit de regio voor een oefening bestrijding natuurbrand. Er wordt dan niet opnieuw brand gesticht, maar alleen geblust. Na een jaar is de heide weer volledig hersteld en is er niks meer te zien van de beheerste brand en de brandoefening. 

Voor deze actie heeft de gemeente Opsterland een vergunning verleend. Het branden wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Tijdens de brand is de brandweer aanwezig. 

Meer SA!

Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 2 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 18 uur geleden
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 22 uur geleden
Arend Waninge
Geschiedenis Column 22 uur geleden
De Van Oordt's Mersken.
Zorgen over behoud Opsterlands karakter rond Lelylijn Algemeen 17 apr, 08:33
Het jubilerende echtpaar Anneke en Harry Hofstee.
De vonk van Trimunt Nieuws 17 apr, 08:31