Afbeelding
Sietse de Boer

Start leesmarathon op de BHS

Algemeen

GORREDIJK Wethouder Libbe de Vries van de gemeente Opsterland gaf donderdagmiddag op de Burgemeester Harmsma School het startschot van een 24 uur-durende leesmarathon.

Met de marathon wordt de opening van het leeslokaal van de school gevierd. Dieuwertje van der Wal, docent Nederlands, is de initiatiefneemster van de extra aandacht voor het lezen binnen de school. “Ik zag landelijk, maar ook bij de leerlingen op onze school, een duidelijke afname in animo voor het lezen bij jongeren, terwijl lezen zo leuk kan zijn. Daar wilde ik iets aan doen.”


Van der Wal stak voor de zomervakantie met haar collega’s van de werkgroep laaggeletterdheid de koppen bij elkaar en kwam tot het idee van een ‘leeslokaal’. “Samen met de leerlingen en ouders is een plan gemaakt voor een relaxt en uitnodigend leeslokaal. Voor en in de zomervakantie is er geverfd, zijn meubels verzameld en is het leeslokaal ingericht met circa 24 leesplekken.”

Het leeslokaal is volgens de school al een groot succes. Leerlingen lezen in klas 1 en 2 gedurende één van de drie lesuren Nederlands in hun leesboek, onder begeleiding van een docent. Ook in de bovenbouw wordt er tijd ingeruimd om in het leeslokaal te lezen. Bij andere vakken, zoals Engels en Duits, wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van de ruimte. Leerlingen vinden het lezen leuk, aldus een enthousiaste Van der Wal. Het lukt hen beter om te focussen en er heerst een ontspannen sfeer.

Met de 24 uur-durende leesmarathon start wordt het leeslokaal formeel geopend. Medewerkers van school, ouders en leerlingen konden zich inschrijven om een of meerdere uren te lezen in het leeslokaal. In de vorm van een estafette wordt er zo in totaal 24 uur achter elkaar gelezen.


Meer SA!

Afbeelding
Een week (terug) naar Kyiv Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
De Opdracht wint ANWB Verkeersplein Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Herfst in de zomer Column 12 uur geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 16 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 3 okt., 15:56