Afbeelding
Sietse de Boer

Start leesmarathon op de BHS

Algemeen

GORREDIJK Wethouder Libbe de Vries van de gemeente Opsterland gaf donderdagmiddag op de Burgemeester Harmsma School het startschot van een 24 uur-durende leesmarathon.

Met de marathon wordt de opening van het leeslokaal van de school gevierd. Dieuwertje van der Wal, docent Nederlands, is de initiatiefneemster van de extra aandacht voor het lezen binnen de school. “Ik zag landelijk, maar ook bij de leerlingen op onze school, een duidelijke afname in animo voor het lezen bij jongeren, terwijl lezen zo leuk kan zijn. Daar wilde ik iets aan doen.”


Van der Wal stak voor de zomervakantie met haar collega’s van de werkgroep laaggeletterdheid de koppen bij elkaar en kwam tot het idee van een ‘leeslokaal’. “Samen met de leerlingen en ouders is een plan gemaakt voor een relaxt en uitnodigend leeslokaal. Voor en in de zomervakantie is er geverfd, zijn meubels verzameld en is het leeslokaal ingericht met circa 24 leesplekken.”

Het leeslokaal is volgens de school al een groot succes. Leerlingen lezen in klas 1 en 2 gedurende één van de drie lesuren Nederlands in hun leesboek, onder begeleiding van een docent. Ook in de bovenbouw wordt er tijd ingeruimd om in het leeslokaal te lezen. Bij andere vakken, zoals Engels en Duits, wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van de ruimte. Leerlingen vinden het lezen leuk, aldus een enthousiaste Van der Wal. Het lukt hen beter om te focussen en er heerst een ontspannen sfeer.

Met de 24 uur-durende leesmarathon start wordt het leeslokaal formeel geopend. Medewerkers van school, ouders en leerlingen konden zich inschrijven om een of meerdere uren te lezen in het leeslokaal. In de vorm van een estafette wordt er zo in totaal 24 uur achter elkaar gelezen.


Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 17 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 17 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 18 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 21 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 17 apr, 17:03
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20