Een in It Damshûs gemaakt houten vlot maakte deel uit van de vloot historische schepen.
Een in It Damshûs gemaakt houten vlot maakte deel uit van de vloot historische schepen. Foto: Sietse de Boer

Onthaasten op de Turfroute

Algemeen

GORREDIJK Een kleine vloot historische schepen trok vorige week over de Turfroute. Van Nij Beets via Gorredijk en Appelscha naar Mildam, waar de vloot afgelopen dinsdag aankwam. Sa! ging vorige week woensdag even mee aan boord. De trossen gaan los, de loopplanken worden ingetrokken en de stootboeien opgehaald. De scheepspetten worden rechtgezet, op naar het ruime sop van de Turfroute.

Dagenlang was er een hittegolf met niets anders dan zonneschijn en een wolkeloze hemel. Vandaag regent het plots flink. Regenjassen gaan aan en paraplu’s worden opgestoken. De weergoden zegenen de tocht met veel regen van boven. Schipper Koos Föllings van De Rot loopt ongeduldig op de kade heen en weer. Omstanders, andere schippers en bemanningsleden kijken hem verwachtingsvol aan. “Wannear farre wy, Koos?” De vloot van zo’n tien schepen ligt in het centrum van Gorredijk te wachten op het groene licht. Het zijn boten van allerlei soort en lengte. Vrachtschepen van tientallen meters lang en kleine ‘opduwertjes’ die de zware vrachtschepen stroomopwaarts kunnen duwen. 

Vlot

Tussen al de boten dobbert ook een echt houten vlot dat gemaakt is van bomen uit Appelscha door vrijwilligers van It Damshûs in Nij Beets. Een tentje van doeken flappert op het vlot in de wind. Alles staat in de steigers. Klaar voor vertrek. Het wachten is op de brugwachter die de bruggen in Gorredijk moet openen. Koos wordt een beetje zenuwachtig: “Wêr is dy man? Hy soe hjir wêze. Dat hienen wy dochs ôfpraat?” Even later komt de brugwachter aanfietsen en opent met een brede grijns de brug en fietst daarna snel verder om nog meer bruggen te openen. 

Weldra pruttelen de scheepsmotoren van genoegen, verlaten we Gorredijk en stomen op richting Lippenhuizen. Als De Rot een bruggetje nadert dat de weg verspert, grijpt Koos naar zijn koperen scheepshoorn en al snel verschijnen dorpsjongens om de loopbruggetjes open te draaien. Ze hengelen het ‘brêgejild’ binnen met een beschilderde klomp.

Passagiers uit Oekraïne

Op De Rot zijn niet alleen zeerotten en waterratten aanwezig maar ook gasten uit Oekraïne. De stoerste vrouwen staan in de regen en wind op het voordek, terwijl de anderen schuilen in de kajuit. Nadya (47) komt oorspronkelijk uit Odessa, een grote stad aan de Zwarte Zee, maar woont tegenwoordig in het landelijke Siegerswoude. “Dit lijkt erg op de omgeving van Odessa. Het is ook erg groen en er zijn geen bergen. Het is net zo plat als hier. Alleen hebben we geen schapen.” Ze werkt inmiddels als boekhouder in Groningen en lijkt zich prima te redden. Nadya: “Boekhouden is overal hetzelfde. In Odessa of in Groningen.” 

Ondertussen naderen we de eerste sluis bij Lippenhuizen, waar de vloot aanmeert. De Turfroute is geen route voor de haastige mens. Of juist wel. Er is volop tijd om te onthaasten. Achter De Rot ligt het vrachtschip van schipper Wietze Welling uit Oudega (Sm.) die eruitziet zoals een schipper eruit moet zien: een oude pet scheef op zijn hoofd en een weelderig groeiende grijze baard. Hij is pas gevallen en de hechtingen zitten nog boven zijn borstelige wenkbrauwen. “Ik wit net hoe’t ik it hie, mar ik bin hjir op ‘e boat fallen.” Regen, wind en hechtingen; het maakt Wietze niet veel uit. Als er gevaren moet worden, wordt er gevaren. 

‘Pream mei stront’

Op het dek zitten enkele bewoners van woonzorgcentrum De Miente uit Gorredijk aan een lange tafel. Begeleidster Aly de Wit uit Oudehorne speelt op de trekzak allerlei bekende deuntjes. ‘Wat bisto leaflik rizende simmermoarn’ en zeemansliedjes zoals ‘What shall we do with the drunken sailor?’ en ‘My Bonnie is over the ocean’ kabbelen en deinen over de serene Opsterlandse Compagnonsvaart. De bewoners genieten volop van de rust op het water, keuvelen gezellig en krijgen ondertussen plakjes kaas, worst en broodjes voorgezet. ‘Froeger kamen wy hjir ek del. Dan hellen wy stront op mei in pream. Hjoed kinne wy moai sjen hoe’t alles feroare is.”

Video op sa24.nl

Vorige week dinsdag maakte Sa!Media video-opnames van de reis van de historische schepen van Nij Beets naar Gorredijk. Net voor Terwispel zijn de schepen met dronebeelden vanuit de lucht vastgelegd. Later stond de camera op de Spaltenbrêge midden in het dorp,. 

Meer SA!

Afbeelding
Het huis is me de baas Column 2 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 5 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 6 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 28 mrt, 10:46
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41