Yme Kramer van Nijlân 52 in Gorredijk heeft al bijna tien jaar een minibieb voor de deur.
Yme Kramer van Nijlân 52 in Gorredijk heeft al bijna tien jaar een minibieb voor de deur. Foto: Sietse de Boer

Het stille succes van de minibiebs

Algemeen

GORREDIJK Als je erop let, zie je op veel plaatsen langs de weg kleine kastjes met boeken staan. Je kunt daar gratis boeken meenemen maar je kunt er ook eigen boeken wegleggen. Het is een simpele formule zonder regels. Het is onduidelijk hoeveel van deze minibiebjes er in de Sa!-regio staan, maar vermoedelijk zijn het veel meer dan dertig. Hoeveel blijde lezers levert dat op? En wie zijn de mensen die achter deze minibiebs zitten?

De minibiebjes zijn individuele initiatieven van veelal enthousiaste lezers. Er zijn wel enkele landelijke sites, maar die geven slechts informatie voor als je er eentje wilt beginnen. De opzet is erg eenvoudig en dat is tevens de sleutel van het succes. Het werkt en de mensen met een minibiebje hebben er nauwelijks omkijken naar. Als je op vakantie gaat hoef je niets te regelen, het systeem blijft werken. De initiatiefnemers van deze minibiebjes hebben niet allemaal dezelfde motieven om er een te beginnen, maar één ding hebben ze wel gemeen: ze hebben allemaal liefde voor lezen en willen op deze manier het lezen van boeken bevorderen.

Leuke reacties

Sake van der Woude van de Stationsweg 57 in Gorredijk heeft nu drie jaar een minibieb voor zijn huis en is er erg tevreden over. “Mijn zoon had er eentje gemaakt maar die woonde aan een rustige weg en vroeg of de minibieb niet bij ons kon staan, waar het een stuk drukker is. Zij bezochten al vaak minibiebs en omdat we erg graag lezen, vonden we dat geen enkel probleem. We krijgen veel leuke reacties.” Sake vertelde dat het halen en brengen van boeken het hele jaar doorgaat. “Soms sturen we een beetje bij: als het kastje te vol is, halen we er wat uit want de mensen moeten wel alle boeken kunnen zien. En als er weinig in staat vullen we bij met boeken die we kopen bij de kringloop.”

Ook Harmen Nieuwland van ’t Leantsje 4 uit Gorredijk heeft de bieb nog maar een klein jaar en kreeg al veel leuke reacties. “Ik ben een fanatieke lezer en wil graag het lezen bij anderen bevorderen. Dit is een leuke en goedkope manier voor de mensen om steeds aan nieuwe boeken te komen.” Hij had er zelf eentje willen maken maar dat lukte niet goed, dus bracht een kastje van de kringloop uitkomst. Hij maakte het waterdicht en het was klaar voor gebruik. Regelmatig vernieuwt hij de boeken; de boeken die lang blijven liggen haalt hij eruit.

Blij met boeken

Yme Kramer van Nijlân 52 in Gorredijk heeft al bijna tien jaar een minibieb voor de deur. “Mijn zwager Piet de Boer had zo’n kastje aan de Nijewei en hij wilde er ook wel een voor mij maken. Zij waren eraan begonnen nadat ze een stuk over de minibiebs in de Leeuwarder Courant hadden gelezen.” Yme leest heel veel en wilde op deze manier ook anderen blij maken met de boeken. Hij zorgt ervoor dat de boeken in het kastje regelmatig ververst worden en er goed uitzien. “Ouwe rotzooi willen we er niet in hebben.” Ook hier wordt het kastje dagelijks meerdere keren bezocht. Tijdens de vakantieperiodes moeten ze wel regelmatig bijvullen, want dan is de vraag het grootst. Verder reguleert het systeem zichzelf: als het kastje bijna leeg is komen er vanzelf boeken bij, alsof mensen wachten met het brengen van boeken tot er ruimte is.

Met een lichtje

Harke Hilboezen uit de Hemrik had zo’n vijf jaar geleden op Marktplaats een oude boekenkast gekocht en begon daarmee een minibieb. “We hebben er nauwelijks omkijken naar. Dagelijks komen er mensen langs die het kastje checken op nieuwe boeken. Er zijn ook mensen die een route maken langs alle kastjes in de buurt. Als boeken er al heel lang in liggen, dan haal ik ze eruit.” Ze hebben zelfs een keer meegemaakt dat mensen geld achterlieten voor de boeken die ze meenamen. Harke lacht trots: “Wij hebben het enige kastje met verlichting. Een klein zonnepaneeltje zorgt ervoor dat het kastje ‘s nachts goed verlicht is.”

Voornamelijk thrillers

Alle minibieb-eigenaren geven aan dat de thrillers het meeste rondgaan. Maar ook de Friese literatuur doet het goed, met name de oudere boeken. Opvallend is verder dat geen van de eigenaren ooit iets van baldadigheid heeft gemerkt met de kastjes. Zelfs met oud en nieuw is er nog nooit wat mee gebeurd. Al met al kan geconcludeerd worden dat het systeem van de minibiebs erg goed werkt, nauwelijks aandacht vergt, bij iedereen respect afdwingt en vermoedelijk heel veel mensen blij maakt met goede boeken. Het is prachtig dat zoiets in onze gemeente op eigen initiatief zo goed van de grond komt. Daardoor kan iedereen, ook de mensen die minder te besteden hebben, genieten van mooie boeken over bijna alle onderwerpen.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 13 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 19 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 22 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 22 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39