't Swarte Wief eindigde in 2019, tijdens de laatste IFKS-strijd, op de tiende plek.
't Swarte Wief eindigde in 2019, tijdens de laatste IFKS-strijd, op de tiende plek. Sietse de Boer

Swarte Wief bout oan nije formaasje

Algemeen

TIJNJE De bemanning van ‘t Swarte Wief, het skûtsje van Tijnje, kent dit jaar de nodige nieuwe gezichten. De meeste van hen hebben geen watersportachtergrond. Er is de voorbije periode daarom volop getraind, maar wat er van de nieuwe samenstelling verwacht mag worden, is volgens schipper Jaap Hofstee moeilijk in te schatten. “Ik doar net te sizzen wêr’t wy einigje sille.”

Vertrouwen in een goede afloop van de IFKS-strijd, die zaterdag in Hindeloopen losbarst, heeft de schipper, net als voorzitter Paul de Koster van de stichting die eigenaar is van ‘t Swarte Wief, wel. De nieuwe bemanningsleden zijn gemotiveerd, enthousiast en voorbereid op de taak aan boord, maar of er meteen sprake is van een geoliede machine moet blijken.

Bouwe oan nije formaasje

“Wy ha jierren mei deselde ploech syld,” vertelt De Koster. ‘Dan pakten je by it begjin fan in nij seizoen de trie gewoan wer op. No moatte wy bouwe oan in nije formaasje. Nijkommers moatte net allinnich de feardichheden ûnder de knibbel krije, mar inoar ek kennen leare. Minsken moatte troch ûnderfining leare. Dat giet net samar, soks freget tiid.”

De nieuwe bemanningsleden weten wat er van hen verwacht wordt. Ieder heeft een specifieke taak aan boord. “It skilt dat je net alles hoege te witten”, aldus Hofstee. Daar staat tegenover dat het geringste foutje meteen consequenties kan hebben. “As se bygelyks it swurd te let sakje litte, kin dat samar twa plakken ferlies yn de wedstryd betsjutte.”


 Jaap Hofstee - Sietse de Boer

Wedstrijdspanning

Als het kampioenschap zaterdag begint, komt er nog een aspect om de hoek kijken: wedstrijdspanning. De trainingen verliepen hoopvol, maar in Hindeloopen gaat het om presteren. “Spanning docht wat mei in minske”, weet Hofstee. De schipper is benieuwd hoe zijn bemanning reageert. “En der binne wol ferbetterpunten. It is te wikseljend, dêr moatte wy stappen yn meitsje.”

‘t Swarte Wief eindigde in 2019, tijdens de laatste IFKS-strijd, op de tiende plek. Paul de Koster hoopt dat Tijnje dit jaar een plekje in de middenmoot kan afdwingen. Een goede start is van wezenlijk belang, weet hij. “As je min begjinne, stiet de druk der fuortendaliks op en binne je miskien bliid dat je net degradearje. Oan de oare kant kinne je mei in goeie start sa meidwaan om de prizen.”

Concurrentie niet mals

Tijnje moet in ieder geval uit de onderste regionen zien te blijven, want van de zestien skûtsjes dalen de onderste drie van de ranglijst af naar de B-klasse. Aan degradatie denken ze niet in Tijnje, maar de concurrentie is niet mals, weet Hofstee. “Froeger hiest altyd wol in pear swakkere broeders derby, mar dat is net mear sa. In útsprutsen favoryt kin ik ek net oanwize.”

Het verloop van het kampioenschap van 2019 is volgens Hofstee veelzeggend voor de minieme krachtverschillen en onvoorspelbaarheid van de IFKS-strijd. Drie jaar geleden waren er op de laatste wedstrijddag slechts twee skûtsjes voor wie niets meer op het spel stond. De rest streed om de titel of tegen degradatie. “Op de lêste dei waard alles beslikke, man wat in spanning joech dat.”

Dat prestaties van jaar tot jaar enorm verschillen, is niet ongebruikelijk. Het gebeurt niet zelden dat skûtsjes het ene jaar strijden voor de titel en bij het volgende kampioenschap degradatie moeten zien te voorkomen. “Wy ha it sels meimakke”, zegt De Koster. “En it is net oan te jaan wêrom je it iene jier goed prestearje en it it oare jier min giet.”

Vakmanschap speelt een rol, maar het weer is ook een belangrijke factor. Zeker voor ‘t Swarte Wief, een Van der Werff, dat niet net zoals de Piipster skûtsjes onder vrijwel alle omstandigheden snel vaart. Tijnje presteert op zijn best bij windkracht drie, vier. “As it hurder waait ha wy it dreech. En je moatte ek wat gelok ha, dat spilet seker mei”, aldus Hofstee.

Stilfalle

Soms neemt de wind af maar krijgt het skûtsje toch meer vaart en kan een flinke slag worden geslagen. Even later kan de situatie echter compleet veranderd zijn. ‘t Swarte Wief heeft wel in kansloze positie gelegen om uiteindelijk toch nog mee te strijden om een podiumplek. “Mar je kinne ek hielendal stilfalle, sûnder dat der wat oan te dwaan is. Hiel frustrerend”, aldus de schipper.

Wie het beste de wisselende omstandigheden weet in te schatten, het juiste fingerspitzengefühl heeft, maakt goede kans op succes. Het verklaart volgens Hofstee de toenemende aanwezigheid van adviseurs aan boord. “By de SKS hiene guon skûtsjes wol trije adviseurs oan board. Hoe fier kinne je foarút sjen om goed te antisipearjen op it waar en de wyn? Wa’t dat goed kin, is in ein op wei.”

Eindelijk weer los

Tijnje begint vol goede moed aan de IFKS-strijd. Het staat er goed voor, aldus Paul de Koster. Het skûtsje ‘t Swarte Wief is goed geprepareerd voor de komende wedstrijden en er is volop steun van sponsoren, donateurs en fans. Iedereen heeft er na drie jaar zin in. “Wy meie nei corona einlings wer los, dêr binne wy mei syn allen oan ta.”

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 15 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 20 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 21 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws gisteren
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport gisteren
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 28 mrt, 07:33
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27