Jantine Leenstra
Jantine Leenstra Sietse de Boer

Column: Ik ben vissen

Algemeen

In deze vakantieweken is het misschien een leuk idee om eens te gaan vissen. Het kan heerlijk ontspannend zijn. Wie een hengeltje uit wil gooien, kan in eigen tuin nog op zoek gaan naar een voorraadje wormen. Maar dat hoeft niet. Er is tegenwoordig in de dierspeciaalzaak een grote hoeveelheid aas verkrijgbaar. Meest gebruikt is levend aas: maden en speciaal gekweekte wormen. Beide zijn geschikte aassoorten omdat ze door hun beweging vissen trekken. De wat grotere wormen zijn geschikt voor de grotere vissen. Een made moet wel leven om te kunnen bewegen, dus is het belangrijk het aas goed aan het haakje te bevestigen, door de huid van het dikke deel van de made. Anders prik je de made lek en gaat het beestje dood.

De versheid van maden is te zien aan het zwarte maagje dat door de made lijkt te dansen. Hoe groter dit zwarte puntje is, des te verser de made is. Na verloop van tijd gaan de maden verpoppen, dat worden casters genoemd. Ook deze zijn geschikt als visaas.

Voor wie levende maden eng of vies vindt, zijn er ook kunststof maden in de handel. Ze zitten in potjes met verschillende geuren. Het zijn die geuren die de vissen moeten trekken.

In de winkel zijn ook meerdere soorten boilies verkrijgbaar. Dit zijn zachte, gekookte meelbolletjes aas. Vergelijkbaar met het bolletje brood, maar dan voorzien van extra, voor de vis aantrekkelijke, bestanddelen. Ze zijn er in diverse smaken en kleuren. Boilies zijn populair bij karpers.

Jantine Leenstra

Discus Gorredijk

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 14 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 22 apr, 20:07
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35