De drie jonge kaatsers met hun coaches beleven woensdag een primeur.
De drie jonge kaatsers met hun coaches beleven woensdag een primeur.

Debuut voor kaatsers bij Freule

Algemeen

Geschreven door Bjoke Westra

Een echt kaatsdorp. Dan denk je aan Dronryp of Minnertsgea. Toch vertegenwoordigen drie jonge kaatsers Jubbega-Hoornsterzwaag op de grootste kaatswedstrijd voor jongens tussen de 15 en 18: de Freule. Jelte (13), Niek (15) en Thieme (17) staan er op 10 augustus. 

De jongens zitten al vanaf jongs af aan op kaatsen, vertellen ze. “Toen ik kon kaatsen, ging ik op kaatsen. Ik was toen rond de zes jaar oud. Ik kwam erop door mijn vader, want hij kaatst zelf ook.”, vertelt Niek. Thieme sluit zich hier bij aan: “Mijn vader zat ook op de sport, dus dan gaat het vanzelf. Sinds het jeugdkaatsen begon, ben ik er eigenlijk gelijk opgekomen.” Jelte is juist door school op kaatsen gekomen. “Ik hoorde dat er veel mensen uit de buurt op het kaatsen zaten, bijvoorbeeld Niek. Het leek mij leuk, dus probeer je het.”

Thieme staat niet voor de eerste keer op de Freule. “Het is een erg groot kaatsevenement, zoiets zie je hier niet in de regio. Bovenin Friesland wordt er veel meer gekaatst en het is daar meer een ‘ding’. Op zo’n dag zijn er wel 6000 toeschouwers. Het is daardoor druk, maar spannend vond ik het niet. Je doet gewoon waarvoor je getraind hebt.” 

Jelte is misschien wel één van de jongste kaatsers op de Freule. Hij hoort eigenlijk nog een categorie lager te zitten. De coaches twijfelden eerst: voor minst opslaan, of buiten het perk? Jelte redt zich echter prima als voorinse. “Ik moet nog wel veel leren, vooral van die vlotte ballen voorin. Je bent dat niet gewend. De meeste jongens zijn veel ouder dan ik en dat voelt toch wel anders. In mijn eigen partuur vind ik het dan fijn dat ik aangestuurd word.”

“De eerste keer Freule? Ja, dat is extra bijzonder.” vertelt Niek, “Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen. Je krijgt zo meer ervaring. Het niveau daar is wel anders dan hier op een ledenwedstrijd, maar dat maakt het juist leuk. Je wordt een beetje uitgedaagd en daarvan word je juist beter.”

“Voor het kaatsen moet je je wel een beetje inhouden in de weekenden, maar dat heb ik er voor over. Ik wil immers wat beter worden in het kaatsen en ik heb er plezier van. Ik heb liever kaatsen dan voetbal”, zegt Thieme. Jelte: “Je doet het voor jezelf. Ik vind het niet erg om andere activiteiten opzij te zetten voor het kaatsen. Ik kaats graag, dus dan hoort het erbij.” Niek is het er niet helemaal mee eens: “Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn maten, voor het partuur. Die moet goed draaiende zijn en dan hoor je aanwezig te zijn op de trainingen, vind ik.”

Verdere ambities zitten er in. De jongens vertellen dat ze ervoor willen zorgen dat het partuur mooi loopt. Kaatsen op hoger niveau? Dat zien ze ook wel voor zich. “Als wij later de mogelijkheid krijgen om KNKB kaatsen, dan doen we dat.”, melden Jelte en Thieme.

De plannen voor de Freule zijn in ieder geval dat ze een omloop verder willen. “We willen vooruitgang boeken en een paar earsten pakken.”, vertellen coaches Froukje en Johan Meirink. 

Wilt u de Freule bezoeken en het Jubbegaaster partuur aanmoedigen? Dan kunt u vanaf vrijdag 1 juli online kaarten bestellen op de website van de Freule: defreulepartij.nl/kaartverkoop/

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49