Afbeelding

Weekendtip: parkenrondleiding in Beetsterzwaag

Algemeen

BEETSTERWAAG Wandel op zondag 7 augustus (14.00-15.30 uur) mee met gids Lies langs de bijzondere plaatsen in de parktuinen. De rondleiding gaat onder andere door de Lycklamatuinen. Lies vertelt over de geschiedenis van het park, de beeldende kunst, de bomen en over de haiku’s, de korte gedichten. Zo zien bezoekers dingen in het park die anders onopgemerkt blijven.

De tuinen strekken zich uit zowel aan de achterkant als aan de voorkant van het voormalig adellijk woonhuis (Hoofdstraat 80). In 1928 werd de tuin van de buurman, het Andreaehûs, erbij gekocht zodat een flink park ontstond. Naast het Lycklamahûs staat aan de ene kant het koetshuis en aan de andere kant de tuinmanswoning. In het park ook een prieel, notariskoepel en kassencomplex (de Tropische Kas). Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw was dit alles slechts toegankelijk voor de familie Lycklama à Nijeholt. Nu zijn de tuinen openbaar toegankelijk en kan iedereen genieten van bijvoorbeeld de vijver, de speciale bomen die er groeien, zoals de Mammoetboom (Sequoia) en Bonte Esdoorn of genieten van de kunst, beelden en gedichten. 

De start is bij de Tropische Kas, tegenover Hoofdstraat 80. Na afloop van de rondleiding is er nagenieten bij de Tropische Kas met een kop koffie of thee.

Meer SA!

Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 5 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 8 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 8 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 18 apr, 12:25
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 18 apr, 11:19