Afbeelding
Sietse de Boer

Ruime meerderheid gemeenteraad steunt Opsterlandse boeren

Algemeen

BEETSTERZWAAG Het Opsterlandse college van B en W moet zich verzetten tegen het stikstofplan van het kabinet wanneer dat in Opsterland leidt tot gedwongen onteigening van boeren. Die oproep deden CDA, VVD en Opsterlands Belang maandag in een motie die ze indienden bij de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. 

De motie kreeg steun van de gehele raad met uitzondering van D66 en GroenLinks. Het college brengt deze boodschap ook per brief over aan het kabinet en Gedeputeerde Staten van Fryslân. Het college kreeg ook de opdracht om de gestelde doelen, inclusief de kritische depositiewaarden en de reductiepercentages aan te kaarten. De partijen zeggen dat stikstof en natuurherstel beide relevant zijn, maar dat een bredere belangenafweging nodig is als het gaat om de toekomst van het buitengebied. 

Ze vinden de Fryske oanpak veel realistischer omdat deze leidt tot een duurzame transitie van het landelijke gebied. Met de uitkomst van feitelijke metingen denken de partijen dat er met een gebiedsgerichte aanpak goede keuzes worden gemaakt en met draagvlak om de stikstof- emissie terug te dringen.

De partijen hebben hun vraagtekens bij het rekenmodel voor de stikstofdepositie. Ze roepen het college ook op om bij de provincie met spoed aan te dringen op het plaatsen van stikstofmeetapparatuur in de drie Opsterlandse Natura 2000-gebieden. “Mjitte is goed”, aldus wethouder Durk Durksz. “Mar dêr geane wy net oer. Wy kinne der wol op oantrune.” 

FNP’er Harm de Jong maakte CDA en VVD complimenten omdat ze tegen hun landelijke partijlijn in durven te gaan. Hielke de Vries (VVD) denkt dat met de combinatie van technische innovaties en vrijwillige opkoop de normen te halen zijn. 

Elske Beintema (GroenLinks) vroeg zich af of de motie niet voorbijgaat aan de uitspraak van de hoogste rechter in ons land. “Is dit wel een eerlijke boodschap richting de familiebedrijven? U kunt het wel oneens zijn met de doelstellingen, maar de rechtelijke uitspraak ligt er.”

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 12 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 18 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 21 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 21 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39