Tirza tipt vanaf het Griekse strand over de vegetarische barbecue.
Tirza tipt vanaf het Griekse strand over de vegetarische barbecue.

Heerlijk die barbecue zonder vlees

Algemeen

GERSLOOT Zodra de temperaturen stijgen komt bij menig- een de barbecue uit de garage. Een zomerse buitenactiviteit waar veel mensen samen van genieten. Slagers bieden volop pakketten aan voor een geslaagde barbecue. Want barbecueën is vaak vooral een festiviteit voor vleeseters. Maar hoe zit het eigenlijk met de vegetariërs? 

Worstjes, spareribs, speklappen, hamburgers en karbonades; de vleesliefhebber heeft aan keuze geen gebrek. Maar met een toenemend aantal mensen dat minder of helemaal geen vlees eet, neemt ook de belangstelling voor vegetarisch barbecueën toe. Al is daar onder de Sa!-lezers nog niet zoveel van te merken. Een oproep voor vegetarisch tips leverde maar een paar reacties op. 

Miriam van der Meer uit Gersloot was een van de eersten die de Sa!-redactie een mail stuurde. “Gerookte paling van pake Thom, worst van slager Ypie van der Zee en een zo kort mogelijk gebakken biefstuk. Met grote teugen genoot onze dochter Tirza hiervan. Ook een barbecue met kipkluifjes waardeerde zij zeer. Helaas is de palingstand met 98 procent teruggelopen, is Ypie van der Zee met pensioen, hebben de kippen griep en als je iets goeds voor de aarde wilt doen begint dat op je bord: eet minder vlees. Gelukkig is Tirza er geen hap minder lekker door gaan eten. Vanaf het strand in Griekenland stuurde ze twee recepten.”

De belangrijkste tip van Tirza Mercuur voor het barbecueën van groenten: snijd groentes zoals paprika’s, courgette en aubergine in plakken en smeer ze in met een mengsel van olie, sambal oelek, peper en zout. Maak er een dip bij die is samengesteld uit mayonaise, yoghurt, knoflook, peper en zout. “Voeg er eventueel geraspte komkommer aan toe, zodat je een soort tzatziki krijgt.”

Köfte van linzen is volgens Tirza ook een aanrader. “Fruit een ui en een teentje knoflook in wat olie tot het glazig ziet. Voeg er een blikje (of zelf gewelde) linzen bij en schep het mengsel om. Voeg naar smaak peper, zout en komijnpoeder toe. Experimenteer bijvoorbeeld eens met chilikruiden, kerriepoeder of kruidnagel. Sambal oelek is vast ook heerlijk. Haal het uit de pan en pureer het tot een prutje. Meng het met een ei of een vegan alternatief. Voeg daarna beschuitkruimels toe. Mix en kneed alles door elkaar en maak er kleine balletjes van. Doop ze in het meel en frituur in de pan en serveer bij de barbecue.” En voor meer tips verwijst de familie Mercuur naar dehippevegetariër.nl.

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 14 minuten geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 6 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09