Jenny en Jannes van der Weij voor het laatst in hun dorpscafé van Wijnjewoude.
Jenny en Jannes van der Weij voor het laatst in hun dorpscafé van Wijnjewoude.

Dorpscafé Van der Weij sluit de deuren

Algemeen

WIJNJEWOUDE Zondag tapten Jannes (67) en Jenny (64) van der Weij voor het laatst een biertje. Dorpscafé Van der Weij aan de Merkebuorren sluit definitief haar deuren, het pand is verkocht en wordt omgebouwd tot woonhuis. “En nu is er geen café meer in het dorp”, zegt dochter Ella van der Weij. “Een trend, net zoals het vertrek van de slager.”

Sinds 1985 runden Jannes en Jenny het dorpscafé met snackbar. Ze startten in 1977 in café De Brink in Bakkeveen. Hoewel het tappen van een biertje niet is veranderd, zagen de uitbaters in de loop der jaren vele maatschappelijke veranderingen. “Vroeger was er veel sociale controle op bijvoorbeeld drankgebruik. Nu bepaalt de wetgeving dat je achttien moet zijn om drank te kopen.” Ella herinnert zich ook de verzuiling in het dorp in de beginjaren. “De mensen die naar de kerk gingen, kwamen niet in het café op zondag. Maar die tijden zijn veranderd. En de sluitingstijdenwet eind jaren 70 en 80, zorgde nog wel eens voor het huiskamergevoel: nog een klein biertje tappen met de gordijnen dicht.”

Haar ouders wilden al lange tijd stoppen; driemaal werd het café verhuurd. Dat mislukte door diverse omstandigheden waarop Jannes en Jenny zelf weer achter de toog stapten. “De coronatijd was gek gezegd voor hen eigenlijk wel mooi, het was voor hun het moment om een stapje terug te doen omdat ze alleen de snackbar open hadden.” Vorige week was er een afscheidsfeest voor vaste klanten. “Heel veel jongere mensen maar er is nog een kleine groep oude garde. Dan denk je wel, straks hebben die niets meer.” In maart sloot de snackbar al, afgelopen zondagavond was het café voor het laatst open en werd echt het allerlaatste biertje getapt.

Meer SA!

Auke Linstra namens ODV in actie tegen HS'88
ODV gaat vol voor periodesucces Sport 29 minuten geleden
Afbeelding
Paastip: paasbeleving bij Kaasboerderij De Gelder Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Het huis is me de baas Column 4 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 7 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 7 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 23 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05