Een armband met inscriptie van juwelier Wiebe Woudstra is het de verrassing van Krista voor Cynthia.
Een armband met inscriptie van juwelier Wiebe Woudstra is het de verrassing van Krista voor Cynthia. Foto: Sietse de Boer

Moederdag: voor bonusmoeder Cynthia

Algemeen

LANGEZWAAG Cynthia Delfstra was en is haar toevlucht, haar steun en toeverlaat. Daarom wil Krista Harmelink (18) haar graag met de  Sa! Moederdagactie in het zonnetje zetten. “Cynthia voelt voor mij als een bonusmoeder. Vooral in de periode dat ik minder goed in mijn vel zat.”

Cynthia is heel vriendelijk, open, zorgzaam, sportief, somt Krista op. “Ik ben zelf de jongste thuis. Bij Cynthia kon ik weer kind zijn, mee naar Ballorig bijvoorbeeld, want dat deden we thuis niet meer.” Vanaf haar tiende jaar is Krista kind aan huis bij de verderop in de straat wonende bonusmoeder. “Vanaf mijn twaalfde ging ik ook op hun drie kinderen passen. Ik ben ook wel met haar mee geweest op vakantie naar Denemarken.” Bij Cynthia vond Krista vooral vorig jaar vaak een fijn toevluchtsoord. “Mijn ouders gingen scheiden, dan is het chaos, hoe verwerk je dat. Daar heeft Cynthia me bij geholpen. Ze zei: ‘al zou je me ’s nachts wakker maken’. Als ik wilde praten, kon ik zo binnenlopen. Heel fijn dat ze er voor mij in die periode heeft kunnen zijn. Het voelt vertrouwd om even bij haar langs te gaan en mijn gevoel met haar te delen. Dit was voor mij een prettige manier om de scheiding te kunnen verwerken.” Na de scheiding bleef Krista een poosje bij haar vader in Langezwaag wonen. “Nu woon ik sinds kort bij mijn moeder in Wolvega.”

Bij Cynthia voelt het volgens Krista gewoon als een warm welkom. “Ze staat voor iedereen klaar. Vaak vinden kinderen het ook zo leuk bij hen dat ze liever nog even blijven spelen.” Maar Cynthia is ook nog op een andere manier een heel bijzondere moeder. “Ze is draagmoeder en zit nu midden in de zwangerschap. Daar praten we vaak over, bijvoorbeeld over de echo. Ik vind het heel mooi dat ze dit voor een ander doet, haar eigen gezin is compleet. Heel knap ook dat je de baby dan afstaat.”

Warm contact

Cynthia is heel open over haar draagmoederschap, vertelt Krista. “Ook tegen haar eigen kinderen. Dan vertelt ze dat de baby in haar buik geen broertje of zusje van hen wordt.” Ook met de wensouders is er warm contact. “Heel mooi om te zien.” Draagmoeder zijn, het ligt in Nederland niet voor de hand. “Je kunt ook niet zomaar zeggen dat je draagmoeder wordt, het moet echt via via. Daarom wordt ook een documentaire gemaakt, ze volgen Cynthia en de wensouders vanaf het allereerste begin.” De driedelige documentaire wordt op 13, 14 en 15 juni (22.15 uur) uitgezonden op NPO2. “Ik vind het heel bijzonder dat Cynthia het draagmoederschap onder de aandacht brengt. En dat dit nu ook in de Sa! komt, vindt ze daarom vast mooi.”

Deze speciale Sa!-Moederdagactie is mede mogelijk gemaakt door juwelier Wiebe Woudstra uit Gorredijk.

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 5 minuten geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 37 minuten geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37