Moeder Rinie en dochter Lizet gaan voor een driegangenmenu naar Restaurant Piers Hiem in Nij Beets.
Moeder Rinie en dochter Lizet gaan voor een driegangenmenu naar Restaurant Piers Hiem in Nij Beets. Foto: Sietse de Boer

Moederdag: superfitte oerbeppe Rinie

Algemeen

GORREDIJK Ze is topfit en barst van de energie. Je ziet niet aan Rinie Visser-van der Werff dat ze bijna 78 jaar is, zegt dochter Lizet Visser. “Se past faak op de oerbeppesizzers en alle sneinen komme we mei de hiele famylje by ús âlders te iten.”

Haar ma doet er veel voor om fit te blijven. Zo doet ze elke morgen trouw met gewichtjes de oefeningen van ‘Nederland in Beweging’. “En se giet sa fanôf it Skûtsje rinnend foar in komkommer de Gordyk yn. Dat docht se bewust tink ik, it is in echte trochsetter.” Ma loopt kaarsrecht en in hoog tempo. “Dat sit yn har karakter, wy ha dat ek meikrigen.” Liz, de kleindochter van Lizet, is dikke maatjes met Rinie. “Se komt der hiel faak en bliuwt ek útfanhûzjen.” Kenmerkend voor haar moeder, zegt Lizet. Ze past veel op haar achterkleinkinderen, inclusief logeerpartijtjes. “Dêr hat ma ek de tiid foar. En dêrneist spilet se al jierren bridge en is se by in sangkoar.”

Gezelligheid

Elke zondag gaan ze bij pa en ma eten. Als de hele familie compleet is, zijn dat zo’n twintig tafelgasten. “Ma is tige gastfrij. En se hellet der in protte plesier út as wy komme, se hâldt fan de gesellichheid en wol graach fan elkenien alles witte.” Die zondagse maaltijden doen ze al van jongs af aan. Die zondag was voor ma, dan gingen ze met z’n allen aan tafel in plaats van met het bord op schoot. Een keer in de zoveel tijd huurt ma Rinie een huisje voor een lang weekend met de hele familie. Binnenkort is het weer zover, dan gaan ze naar Texel. “Se hierde ek faak in hûs yn Frankryk, dan kamen we dêr mei syn allen del.” Alles op kosten van pa en ma en wel op een bijzondere manier. Want ma spaart, met muntstukken. Voorheen met de 5 gulden-munten, tegenwoordig met die van 2 euro. Een hele pot vol staat al klaar voor het komende uitje. “Mar se hat wol sein: dit is de lêste kear dat ik mei munten sparje. Want kinst dy munten hast nergens mear omwikselje. Se moat der foar nei It Hearrenfean.”

Belangrijke rol

Pa en ma runden eerder Scheepswerf Van der Werff & Visser aan de Kerkewal. “Se wienen in soad oan it wurk. Ma hie bêst in belangrike rol yn de saak, saaklik wie se hiel sterk.” Haar moeder speelde ook een belangrijke rol in het gezin: “We groeiden hiel frij op en mochten in soad.” Een warm nest was het. “En dêr bloeie je in hiele libben op.” Dat realiseerde ze zich pas goed toen ze volwassen was. “Dan hearst om dy hinne alle ellinde. Dêr lis ik dan nachten wekker fan, ik bin wat dat oangiet niks wend.” Een nichtje van Lizet zegt vaak: “Beppe, jij wordt 130, toch?” Lizet: “En ik kin noch lang net sûnder har, dat se moat wol 130 wurde!” 

Deze speciale Sa!-Moederdagactie is mede mogelijk gemaakt door restaurant Piers Hiem in Nij Beets.

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 36 minuten geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 1 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 1 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 1 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws gisteren