Enne verraste Marleen met een cadeaubon van De Bakkers van Verloop..
Enne verraste Marleen met een cadeaubon van De Bakkers van Verloop.. Foto: Sietse de Boer

Moederdag: De energie en toewijding van Marleen

Algemeen

NIJ BEETS Met drie kleine kinderen, waarvan twee met een verstandelijke beperking, is het niet altijd makkelijk, weet Enne Feenstra (36). Toch houdt zijn vrouw Marleen (34) alle ballen in de lucht. “Se is geweldich! Safolle enerzjy en tawijing stoppet se deryn. Dat mei wol in kear op in oare manier beleane wurde.”

Hun drie kinderen kwamen dicht op elkaar. De oudste is vijfeneenhalf, de jongste anderhalf. Marleen had bij hun eerste zoon al een vermoeden, vertelt Enne. Er was wat achterstand in ontwikkeling, ze besloten een onderzoek te laten doen. Net bevallen van hun tweede zoon kwam de uitslag: een genetisch bepaalde beperking: het fragiele X-syndroom. “En ús twadde jonkje hie fyftich prosint kâns dêrop, hy hat it dus ek.” Het genetisch onderzoek kostte Marleen veel energie. Dat ook hun tweede zoon dezelfde genetische afwijking had, was een tegenslag. Hoe kleed je nu de toekomst in? “Hast in doel foar eagen, mar dat hellest net. We woenen graach fjouwer bern, mar mei sa’n handicap is dat net maklik.” Onverwacht diende zich toch een derde kindje aan. “Dat wie stressich, we ha in punksje dwaan litten en gelokkich wie it goed. We ha in sûne dochter krigen.”

Marleen regelt van alles om het huishouden en de begeleiding van hun zoons soepel te laten verlopen. Ze doet de administratie, onderhoudt contacten met school en opvang en nog veel meer, zegt haar echtgenoot. “We ha wol in soad help hân fan de gemeente.” Ze hebben inmiddels al vier jaar lang veel mensen over de vloer: twee keer per week is er een-op-eenbegeleiding. “Altyd minsken oer de flier dat ferget ek in soad enerzjy.” Marleen werkt drie dagen per week als lerares in Leeuwarden. Op de dagen thuis is er thuis begeleiding voor hun tweede zoon, de oudste gaat inmiddels naar school Kleurryk in Drachten. Op de andere dagen gaan hun dochtertje en de tweede zoon naar de gewone kinderopvang waar hij een een-op-eenbegeleider heeft.

Zelfstandigheid

“We bin der altyd mei dwaande: wat kinst sels dwaan, wat is ferstannich, wat kin we stjoere.” Enne en Marleen willen hun zoons begeleiden naar zoveel mogelijk zelfstandigheid. “We besykje se te learen wat se kinne, bygelyks dat se sels de klean oandwaan kinne.” Enne werkt fulltime op de productieafdeling bij Philips Drachten. “Ik siet altyd yn de engineering by in bedriuw yn Hoogezand. Dêr bin ik oardel jier lyn stoppe en ha in skoftke thús west.” Hij werkt nu in ploegendienst wat het makkelijker maakt om in de spitsuren thuis bij te springen. Bovendien is hij met dit rooster elk weekend thuis. Het fragiele X-syndroom heeft veel invloed op hun leven; even met z’n vijven ergens op bezoek gaan, is niet mogelijk. “De âldste is bot gefoelich. We gean dan faak mei de helte fan it gesin, mar it is in protte geregel.” Bij alles wat ze doen, proberen ze er het beste van te maken.

Deze speciale Sa!-Moederdagactie is mede mogelijk gemaakt door de Bakkers van Verloop.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 14 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 14 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 14 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26