Hendrik Hoekstra en Manon Jensma.
Hendrik Hoekstra en Manon Jensma.

Bijzondere schrijvers in de bieb

Algemeen

GORREDIJK Op dinsdag 10 mei (19.30 uur) gaat Arend Waninge in de bibliotheek in gesprek met Catharina Botermans en Hendrik Hoekstra. Twee schrijvers met een totaal andere achtergrond en auteurs van heel verschillende boeken.  

Catharina Botermans

De in Noordwolde woonachtige politicologe Catharina Botermans is een groot liefhebber van de renaissance. Dit jaar verscheen ‘De Zwarte Koningin’, haar debuutroman. Een psychologisch-historisch verhaal over de ontmaskering van macht, corruptie en verraad in de hoogste kringen van het Franse hof aan het einde van de 16e eeuw. Centraal in het verhaal staat de jonge Fiora. Ze wordt een vertrouwelinge van koningin-moeder Catherine de’ Medici en komt daardoor meer en meer in een wespennest terecht. Botermans is geïntrigeerd door hoe beelden van historische figuren ontstaan. “Elke vertelling is slechts een perspectief en alleen een accumulatie van perspectieven kan een benadering vormen van wat er echt gebeurd is. Bovendien is onze perceptie van de ander altijd gekleurd door wat we zelf zijn of willen zijn.”    

Hendrik Hoekstra

Hendrik Hoekstra uit Katlijk maakte in 2019 samen met zijn vrouw Manon een motortocht van Alaska naar het meest zuidelijke puntje van Patagonië. Van poolgebied naar poolgebied. Acht maanden onderweg, 35.000 kilometer voor de boeg. Ze reizen met een oude Honda Africa Twin. “Een oude motor, oude techniek”, verklaart Hendrik. “Krijg je pech in een afgelegen bergdorp in de Andes, dan maak je ook nog kans weer weg te komen.” De bagage is summier: gereedschap, reserveonderdelen, kampeeruitrusting, een setje kleding voor op de motor en een setje gewoon. Ieder vijf stuks ondergoed. Ze starten op het vliegveld van Anchorage (Alaska). Per dag staat de eindbestemming vast, de route ernaartoe puzzelen ze de avond ervoor uit. Het wordt een onvergetelijke reis met een gezonde balans tussen discipline en nieuwsgierigheid. Hendrik en Manon beschrijven de reis in het helder en overzichtelijk geschreven ‘Expeditie Twin Amerika’.

De avond is een gezamenlijk initiatief van de Bibliotheek Zuidoost Fryslân en Sa!Media. Entree: gratis. De gesprekken zijn later ook te bekijken op sa24.nl. 

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 6 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 6 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 6 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26