De wagenbouwers van De Finne verven eerst alle paaltjes.
De wagenbouwers van De Finne verven eerst alle paaltjes. Foto: Sietse de Boer

Voorbereiding Koningsdag: dag voor dag, stap voor stap

Algemeen

BEETSTERZWAAG Midden in de hooischuur van boer Durk de Vries staat een lange, kale boerenwagen. Het voorste gedeelte is nog helemaal leeg. Achterop staan vier grote palen in een vierkantje bij elkaar met daarop een rieten dak. “Dat wordt onze hooiberg”, wijst Mette met trots in haar stem.

Het is woensdagmiddag, een paar weken voor 27 april, Koningsdag. Tijd voor de wagenbouwers van basisschool De Finne om met hun eigen wagen aan de slag te gaan. De leerlingen van groep 7 en 8 noemen zichzelf een vriendenclub van in totaal veertien leerlingen. Mette (12): “Het wordt een boerenwagen met ‘boerentokkies’. Dat zijn aparte boeren. Ze zijn anders dan anders. Onbeschoft.” Jildert (11), zoon van boer Durk, luistert mee en knikt bevestigend: “Ja, zwaar onbeschoft.” De wagen moet nog helemaal opgetuigd en opgesierd worden, maar de jongens en meisjes hebben er goed over nagedacht. Schetsen, tekeningen en berekeningen liggen klaar. Hier is duidelijk denkwerk verricht, voordat ze de handen uit de mouwen steken.

Bente (11) legt uit wat ze gaan doen vandaag: “Wy gean hjoed earst dizze pealtsjes brún fervjen.” Ze wijst met de kwast op de vele paaltjes en latjes die een hek vormen rondom de boerenwagen. Tijdens de optocht lopen en staan twee boeren en boerinnen met een flesje bier in de hand. Verder zijn leerlingen verkleed als koeien, varkens en schapen. “We hebben ook nog twee vogelverschrikkers”, voegt Annemae (10) toe. Achterop de wagen komt een hooiberg te staan die vanmiddag van een lik verf wordt voorzien. De hooiberg is de plek waar Jelte, de deejay, komt te staan. Hij is druk bezig met een verfroller waarmee hij de achterkant van de wagen wit maakt. “Hier verven we straks een grote Friese vlag. Ik draai liedjes van De Hûnekop en De Suskes: ‘Boeren aan de Macht’ en ‘Melken doe je zo’.” 

Meer wil Jelte niet kwijt. Hij is druk met verven en is nog lang niet klaar. Aan de voorkant is Jildert (11) ook druk in de weer met verf en kwast. De meisjes overleggen intussen wat ze eerst gaan doen. Jildert heeft geen tijd voor overleg. Hij verft stug door. “Dy froulju mar prate en ik mar wurkje!” Vandaag wordt er hard en geconcentreerd gewerkt. Zelfs de geboorte van een kalfjestweeling in de schuur naast de sierwagen kan hen niet afleiden. Hier is geen tijd voor plezier en vertier. De overalls komen goed van pas als de verfspetters rondvliegen. De eerste zweetdruppels komen ook al gauw te voorschijn. Vandaag kan en hoeft alles nog niet af. Het is nog geen Koningsdag, nog twee weken te gaan. Beetsterzwaag weet nog van niks, maar de boerentokkies komen eraan.

Vlaslaan geen racebaan

Verderop in het dorp doet de Vlaslaan een gooi naar de mooist versierde straat van Beetsterzwaag. Het is elf uur in de ochtend. De Vlaslaan ligt er nog rustig bij. Een enkele auto passeert op weg naar huis of werk. Twee jongens komen rustig aan fietsen. De groene vuilnisbakken staan keurig voorgesorteerd en wachten op de vuilniswagen. Een keurig straatje. Aangeveegd en aangeharkt. Maar toch zou het nog beter kunnen, volgens de buurtbewoners. Marije Olthof (34) geeft tekst en uitleg: “Er wordt hier nog weleens te hard gereden. Dat zou wel wat langzamer mogen. Vandaar dat we als thema hebben gekozen ‘De Vlaslaan is geen racebaan’.” Het begin van de Vlaslaan wordt ingericht als een racecircuit met strobalen en autobanden langs de kant van de straat. Er moeten zelfs echte reclameborden, een pitstop en een stoplicht komen. Plannen genoeg. Nu de uitvoering nog.

Enkele buurtbewoners staan al klaar met kwasten en rollers en wachten op de verf die even later op de fiets wordt afgeleverd. Wat er precies moet gaan gebeuren, weten ze nog niet. “Ik wit net wat wy dwaan gean. Gjin flau idee.” Eerst nog maar een kop koffie en de koppen bij elkaar. Marije heeft een schets gemaakt van hoe de straat versierd en ingericht gaat worden. Instructies volgen en weldra worden borden en grote platen maagdelijk wit geverfd. De mannen pakken de grote rollers en Grietsje van Houten hanteert een dunne kwast: “Ik doch it leafst de rântsjes. Dat moat der netsjes útsjen.”

Tussendoor is er discussie over wat op die borden moet staan. De echte sponsors van de Formule 1 of de plaatselijke winkeliers? Eensgezind wordt gekozen voor de eigen winkels. “Dan hat it doarp der ek noch wat oan.” De sfeer op de buurt is goed, niet alleen vanwege Koningsdag. Ook in de rest van het jaar, met een barbecue of een borrel. Marije: “Op de WhatsAppgroep vroeg ik laatst of iemand kon helpen bij het plaatsen van een keukenblok. Binnen vijf minuten stond een buurman op de stoep.” Naast de racebaan worden de skelters van de buurtkinderen omgetoverd in ‘echte’ Formule 1-raceauto’s. Maar dat is voor later. Morgen is er weer een dag. En overmorgen is er ook nog. 

Voorbereidingen voor de buurtversiering op de Vlaslaan.

Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen gisteren
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11