Burgemeester Ellen van Selm en de vinder van het eerste kievitsei van Opsterland Symen Abe Hoekstra.
Burgemeester Ellen van Selm en de vinder van het eerste kievitsei van Opsterland Symen Abe Hoekstra. Sietse de Boer

Symen Abe Hoekstra vindt eerste kievitsei van Opsterland

Algemeen

Vier jaar geleden, ook precies op verkiezingsdag, vond Symen Abe Hoekstra het eerste kievitsei van Opsterland. “En no stean ik hjir wer, ik tink dat ik der mar in tradysje fan meitsje.” Tijdens de Sa! livestream over de gemeenteraadsverkiezingen, kreeg hij van burgemeester Ellen van Selm de oorkonde, het vindersloon en een bos bloemen.

De uit Koarnjum afkomstige leraar op de Burgemeester Harmsma School was ‘s ochtends onderweg naar zijn werk. Zijn blik ging langs de weilanden, hij zag al eierzoekers lopen. “Mar doe seach ik in stikje wêr’t net ien wie mar wol in wyfke en mantsje boppe it lân. Ik tocht, dêr kin wolris wat lizze.” Het ontbrak hem echter aan tijd, hij moest door naar Gorredijk. “Ik ha les jûn mar sei letter tsjin de concierge, ik moat dochs even nei dat stikje lân.”

Aan de Riperwâlden ten noordoosten van Tijnje stond hij een tijdje te wachten. “Ik wist wat ik moarns sjoen hie dat ik gie it lân yn.” En warempel, daar vond hij om 15.10 uur het kievitsei. “Ik ha gjin bern mar ik tink dat dat sa fielt.” Hij belde de Bond van Friese Vogelwachten om het ei te laten controleren. “En tafallich wie dat de man dy’t foarich jier it earste aai fan Opsterlân fûn hie.” Het ei en de vinder voldeden aan de eisen waarop een telefoontje naar de gemeente volgde.


Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 18 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 19 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 19 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 19 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10