Ooievaars bij de Gerdyksterwei.
Ooievaars bij de Gerdyksterwei. Foto: Sietse de Boer

Aantal ooievaars rond Beetsterzwaag stabiliseert

Algemeen

BEETSTERZWAAG Het voorjaar dient zich aan. Niet alleen bloeien de sneeuwklokjes en de krokussen, ook de ooievaars nemen hun plek weer in. Alhoewel het maar de vraag is of de ooievaars in de omgeving van Beetsterzwaag ook daadwerkelijk in de winter allemaal een warmer oord hebben opgezocht. Haye Folkertsma van It Eibertshiem vertelde de leden van natuurvereniging Geaflecht onlangs dat hij schat dat circa twintig procent van de hele Nederlandse populatie in eigen land overwintert. De ooievaarsdeskundige verwacht dit jaar in Beetsterzwaag en omgeving 50 tot 55 broedparen. “Dat oantal stabilisearret al in pear jier. De groei is der wol út.”  

Beetsterzwaag neemt daarmee bijna een derde van de hele Friese populatie voor haar rekening. Van de circa 1.250 broedparen in Nederland, nestelen er 160 in Friesland. Folkertsma volgt de ooievaars al circa 45 jaar. Nadat in 1972 voor het laatst in Friesland een ooievaar nestelde, in Luxwoude, bleef het lang stil. In 1980 startten in Eernewoude voorzichtige pogingen om de ooievaars weer terug te laten keren. Pas in 1997 arriveerden de eerste ooievaars in Beetsterzwaag. “Op it nêst tsjinoer Harinxma State. Dêr hie yn ‘47 foar it lêst in earrebarre sitten.” Daarna werden het er langzamerhand meer. Folkertsma volgt de nesten in Beetsterzwaag en omgeving op de voet. Hij denkt dat er jaarlijks 25 tot 100 jongen worden grootgebracht. 

Folkertsma stelde bij Geaflecht ook de vraag of er te veel ooievaars zijn, zoals bijvoorbeeld wel door boeren wordt gesteld. “Yn Nederlân binne der krekt likefolle earrebarren as purperreigers. Mar dêr hearre je noait ien oer. It komt ek omdat de earrebarren harrensels altyd goed sjen litte.” Ook verhalen dat ooievaars veel jonge weidevogels opvreten, gelooft hij niet. “Ik sjoch der nea foto’s fan dy’t dat bewize kinne. Ik hear dizze ferhalen al sa lang. It tal greidefûgels rûn al werom doe’t de earrebarren hielendal fuort wiene. In earrebarre jaget boppedat ek net. En wurdt der al ris in pyk snipt, dan is it gerommel yn de marzje.”

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 11 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 17 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 20 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 21 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39