Afbeelding

Provincie verkoopt natuur bij Hemrik

Algemeen

De provincie Fryslân verkoop ruim tien hectare natuur aan de Poasen bij Hemrik. Het gaat om een gebied dat recent is ingericht als natuur, het gebied moet ook natuur blijven. Gegadigden moeten bij hun bod (minimaal 163.500 euro) een beheerplan indienen. De provincie selecteert degene met het beste plan als toekomstig eigenaar en beheerder voor deze percelen natuur. De nieuwe eigenaar kan subsidie aanvragen voor het beheer en de verdere natuurontwikkeling van het gebied.  

Het te verkopen gebied is onderdeel van natuurgebied Hemrikkerscharren-Oost, dat bestaat uit percelen grasland met sloten en greppels. Een lange sloot die afwatert op de beek is voorzien van natuurvriendelijke oevers. De aangrenzende natuur bestaat hoofdzakelijk uit grasland, een bosje en de oever van het Koningsdiep (Alddjip). De aangeboden percelen hebben een gevarieerde flora. De percelen langs de beek zijn geschikt om verder te ontwikkelen tot vochtig hooiland. 

Hoger op de flank van het beekdal zijn er kansen dat er droog schraalgrasland kan ontstaan. Daartussen blijft het kruiden- en faunarijk grasland. In de percelen worden verschillende soorten insecten zoals bijen, hommels, zweefvliegen, kevers en vlinders aangetroffen. Ook is het een leefgebied voor allerlei (zang)vogels. In de sloot met natuurvriendelijke oevers is al een rijke vegetatie aanwezig, zowel in en onder het water en ook langs de oevers. 

De provincie verkoopt de komende jaren meerdere percelen in natuurgebieden. De provincie heeft deze percelen eerder aangekocht om ze vervolgens in samenhang met de omliggende percelen in te richten voor de natuur. 

Meer SA!

Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 4 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 7 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 7 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 18 apr, 12:25
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 18 apr, 11:19
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 18 apr, 09:02