Actie voor Sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk
Actie voor Sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk Sietse de Boer

Gorredijk laat van zich horen (met video)

Algemeen

GORREDIJK Omstanders keken er van op. Een niet alledaags verschijnsel vrijdag aan het einde van de middag in Gorredijk. Automobilisten moesten wachten, tegengehouden door gemeentelijke handhavers. 

Ze gaven vrij baan aan enkele honderden demonstranten die door het centrum trokken om steun te geven aan de vernieuwbouwplannen van sportcentrum Kortezwaag, zoals die de afgelopen jaren door een groep vrijwilligers uit het dorp zijn opgesteld.


De Opsterlandse gemeenteraad moet maandag over dit plan beslissen en het lijkt er op dat het mienskipsinitiatief niet voldoende steun krijgt. Het college van B en W vindt de plannen, die uitgaan van een zelfstandige stichting, te riskant.

De lawaaidemonstratie was een initiatief van een groep ondernemers die de initiatiefnemers uit het de mienskip willen steunen. “Dizze minsken ha der wit ik hoefolle tiid ynstutsen”, aldus Jozeph Verloop, een van de ondernemers. “En no liket it der op dat gemeente alles wer nei harsels talûke wol. Wy binne bang dat der dan wer neat bart. Krekt as de ôfrûne jierren. Wy prate hjir al tretjin jier oer.”


Vorige week zaterdag zaten de ondernemers met de initiatiefnemers om tafel en ontstond het idee voor een lawaaiprotest. “Wy wolle mei syn allen in signaal ôfjaan en opkomme foar it belang fan De Gordyk.”

Verloop vindt het niet gek dat ook de ondernemers in actie komen. Hij wijst er op dat een goede sportvoorziening belangrijk is voor de ontwikkeling van Gorredijk. Het maakt het dorp bijvoorbeeld aantrekkelijk voor nieuwe inwoners. “En dêrmei kinne wy ek it winkelbestân mei op peil hâlde.”

Onder de deelnemers aan de protestdemonstratie bevonden zich ook raadsleden van de VVD en FNP. Zij steunen het plan van de mienskip. De initiatiefnemers en de ondernemers voeren tot maandag actie voor hun plan. Meerdere raadsfracties kwamen de afgelopen weken langs in Kortezwaag, ook dit weekend zijn er nog gesprekken.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 10 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 16 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 19 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 19 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39