Terug naar het totaal overzicht

OB | CDA | PvdA | GL | CU | VVD | D66 FNP


PARTIJ PAGINA
De mening van:

Wonen
 Opsterland moet flexibeler zijn in het vinden en toelaten van creatieve oplossingen om de dringende woningnood (huur en koop) aan te pakken.

Eens. In ons verkiezingsprogramma staat hoe wij voor huurders en kopers, zowel voor alleenstaanden als jonge gezinnen en ouderen, mogelijkheden willen bieden om betaalbaar te kunnen wonen. Ook moet er ruimte zijn voor woonzorgprojecten en meergeneratiewoningen. Wij moeten zo veel mogelijk levensloopbestendige woningen bouwen en de woningcorporaties stimuleren bij renovaties de woningen levensloopbestendig te maken. 


Lelylijn
 
De komst van de Lelylijn en de bijbehorende grote bouwplannen zijn essentieel voor de leefbaarheid in zuidoost Friesland. Wegtrekkende jongeren en de sterke vergrijzing zetten anders het voortbestaan van accommodaties en de vitale dorpen onder druk.

Niet eens of oneens. Wij willen eerst een beeld krijgen van de plannen voor de Lelylijn en wat voor consequenties dat voor Opsterland heeft. Wat betekent een spoorlijn voor ons landschap? Is de leefbaarheid ook niet op een andere manier te waarborgen? Wat zijn de financiële consequenties voor de gemeente? Op dit moment zijn er nog meer vragen dan antwoorden.


Energie
 
De maximum capaciteit is al gehaald, dus heeft het in de duurzaamheidsagenda geen zin nog veel plannen te maken voor lokale opwekking van duurzame energie.

Oneens. Voor kleinere initiatieven op het gebied van zon (op daken) is nog ruimte op het elektriciteitsnet. Daarnaast worden de mogelijkheden van energieopslag (accu’s, waterstof) onderzocht en de plannen voor duurzaamheid moeten wij niet overboord gooien. Wij willen zuinig zijn op onze Schepping en er alles aan doen om deze aarde goed door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen.


Energiebesparing
 
In de duurzaamheidsagenda moet de focus nu komen te liggen op energiebesparing. Maar dat is meer de zaak van de individuele burger dan van de gemeente.

Oneens. De gemeente heeft allereerst een taak bij het geven van voorlichting aan onze inwoners via een energieloket. Er zijn en komen subsidies van het Rijk voor isoleren en voor de aanschaf van warmtepompen. Ook kan de gemeente duurzaamheidsleningen faciliteren. Met de woningcorporaties wordt afgesproken dat alle sociale huurwoningen in 2035 energieneutraal (nul-op-de-meter) zijn.  


De Krêft fan de mienskip
 
Het veel gepropageerde model van de Krêft fan de mienskip heeft veel kracht verloren door de wijze waarop het de afgelopen tijd is gebruikt. Er zijn duidelijke spelregels nodig om er weer een succes van te maken.

Eens. Dat duidelijke spelregels belangrijk zijn. De gemeenteraad moet financiële en technische kaders meegeven als er initiatieven van inwoners komen. Dus niet het gesprek aangaan als keuzes al gemaakt zijn maar ook geen ongecontroleerde inwonerparticipatie. Hierbij past een gemeente die meedenkt, participeert, drempels verlaagt en faciliteert. 


Vitale winkelkernen
 
Fysieke winkels hebben in coronatijd een flinke dreun gekregen. Er ligt voor de gemeente een belangrijke rol om de vitaliteit van de winkelkernen Gorredijk, Beetsterzwaag en Ureterp met gerichte maatregelen te ondersteunen.

Eens. Bedrijven en ondernemers in Opsterland zijn van grote waarde voor onze economie en leefbaarheid in alle dorpen. Er moet sprake zijn van een goede bereikbaarheid en bij de herinrichting of renovatie van de openbare ruimte betrekt de gemeente ondernemers bij de planning om draagvlak te creëren en de overlast te beperken.  


Handhaving
 
Inwoners ergeren zich aan het verkeers- en parkeergedrag van anderen. Ze missen, ook bij het naleving van vergunningen, een scherpe handhaving van de regels. Opsterland moet actief inzetten op veel meer handhaving.

Eens. Als er sprake is van overlast of als de veiligheid in het geding is. Meldingen moeten snel behandeld worden en daar waar er sprake is van “gevaarlijke plekken” moeten (snelheidsbeperkende) maatregelen worden genomen. Langzaam verkeer krijgt voorrang.


Sociaal gezicht
 
Opsterland heeft de afgelopen jaren de uitgaven in het sociaal domein fors verlaagd. Verdere bezuinigingen leidt tot verlies van het sociale Opsterlandse gezicht.

Oneens. Het is belangrijk om te blijven onderzoeken hoe gemeenschapsgeld zo effectief mogelijk kan worden ingezet. Dat kan betekenen dat op sommige onderdelen bijvoorbeeld nog goedkoper zorg kan worden ingekocht. Dat mag echter nooit ten koste gaan van onze naasten die van de zorg afhankelijk zijn. Wij willen een sociale gemeente zijn en blijven! 


Modern bestuur
 
Het huidige college van B en W wilde vol inzetten op modern bestuur, met de focus op transparantie en openbaarheid. Daar is in de praktijk te weinig van terecht gekomen.

Oneens. Niet voor niets is er sprake van openbaar bestuur waarbij alle besluiten, tenzij de privacy in het geding is, transparant worden genomen door de gemeenteraad. Commissie- en gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en online te volgen. Bewonersinitiatieven zijn uitgebreid besproken in vergaderingen en met de media gedeeld. Via de social media worden bijna dagelijks berichten gedeeld.


Landbouw
 
De huidige landbouw staat door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen onder druk. De traditionele landbouwgemeente Opsterland ontbeert voor de boeren en een duidelijke toekomst visie.

Oneens. Want ondanks dat veel beleid uit Den Haag komt, krijgen landbouwbedrijven ruimhartig de mogelijkheid nevenactiviteiten uit te voeren zoals landschapsonderhoud en toerisme. Boeren krijgen de ruimte voor een moderne bedrijfsvoering door investeringen mogelijk te maken voor zover deze   een bijdrage levert aan duurzaamheid, dierenwelzijn, energiebesparing, milieu en landschap.


Natuur
 
Opsterland kent veel natuur, waaronder drie Natura2000 gebieden. De ontwikkelingen rond infrastructuur, woningbouw en economie maken het onvermijdelijk dat de natuur moet inleveren.  

Oneens. Wij zetten ons in voor het behoud van ons mooie landschap en voor de bescherming van het milieu en de biodiversiteit. Natuurgebieden mogen niet worden opgeofferd. Ruimtelijke ontwikkelingen moeten door inbreiding plaatsvinden of aan de randen van de dorpen met voldoende aandacht voor een landelijke inpassing en groen. 


Accommodaties
 
Vitale dorpen kunnen niet zonder goede accommodaties. De ontgroening en vergrijzing en de noodzaak om meer te bewegen vraagt om een heel ander accommodatiebeleid.

Oneens. Het huidige accommodatiebeleid houdt nu al zo veel mogelijk rekening met de toekomst. Wel is actualisatie regelmatig nodig en dat is ook recent gedaan met het vastgoed- en dorpshuizenbeleid. 


Sport
 
Burgers moeten veel meer bewegen om een volgende gezondheidscrisis te voorkomen. De gemeente moet structureel meer geld uittrekken om initiatieven op dit terrein te stimuleren.

Eens. Als het gaat om sport in Gorredijk. De sporthal van Kortezwaag is aan vernieuwing toe en dat zal structureel meer geld kosten. Op dit moment stimuleert de gemeente sportbeoefening door de verenigingen te ondersteunen en buurtsportcoaches in te zetten. Ook voor kinderen uit gezinnen met minder draagkracht is ondersteuning mogelijk zodat ook zij kunnen meedoen. Dat moet gehandhaafd blijven.


Cultuur
 
Het culturele leven heeft zwaar te lijden onder corona. De komende jaren zijn extra plannen en projecten nodig om de culturele infrastructuur overeind te houden.

Oneens. Het is zeker zo dat de cultuursector het heel erg moeilijk heeft (gehad). De gemeente heeft echter daar waar nodig Coronasteun gegeven om te voorkomen dat verenigingen en instellingen zouden omvallen. Daarnaast wordt er per jaar meer dan een miljoen euro uitgegeven aan muziekonderwijs, musea, de bibliotheek en cultuursubsidies. Het is belangrijk om dat in stand te houden.


Terug naar het totaal overzicht

OB | CDA | PvdA | GL | CU | VVD | D66 FNP