Jan Loman, titel: 25 jaren later
Jan Loman, titel: 25 jaren later eigen foto Historisch Beetsterzwaag

Start buitententoonstelling ‘Jan Loman, veelzijdig kunstenaar’

zaterdag 18 mei 2024 13:00 tot 20:00

Historisch Beetsterzwaag organiseert weer een buitententoonstelling, deze keer over de Opsterlandse kunstenaar Jan Loman (1918-2006). Jan Loman is in 1918 in Bolsward geboren en groeide op in Gorredijk. Na studie en werk elders, is Loman in 1963 neergestreken in Beetsterzwaag, waar hij tot zijn overlijden in 2006 woonde en werkte. Hij was beeldhouwer, graficus, schilder en dichter.

Het bekendste werk van Jan Loman is ongetwijfeld het logo dat hij ontwierp voor de Waddenvereniging en dat bekend is geworden door de poster “Wees wijs met de Waddenzee”. Hij ontwierp dit logo in 1965 en het is nu – bijna 60 jaar na dato - nog steeds actueel en in gebruik bij de Waddenvereniging.

In Beetsterzwaag zijn diverse kunstwerken van hem te vinden. Vandaar dat Historisch Beetsterzwaag deze zomer aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar wil besteden door een buitenexpositie. Priëlen in de overtuin van het Lycklamahûs nemen de bezoekers mee in zijn leven en werk. Er zijn nevenactiviteiten gepland, zoals rondwandelingen waarin de deelnemers op zijn kunst worden geattendeerd. In zijn werk is de natuur een grote inspiratiebron geweest, ook  bij het maken van haiku’s, een vorm van Japanse dichtkunst van drie regels die een ogenblikervaring uitdrukt. Haiku’s van zijn hand zijn in Beetsterzwaag, maar ook op Schiermonnikoog en in andere plaatsen te vinden, zelfs in Noorwegen.

Parallel aan deze buitenexpositie is er In Museum Opsterlân in Gorredijk aandacht voor Loman met prachtig origineel grafisch werk. Maar ook met filmfragmenten, foto’s, en ruimtelijke objecten. 

Te zien vanaf 18 mei 2024. Houdt de websites in de gaten voor nadere informatie!

www.historischbeetsterzwaag.nl en www.museumopsterlan.nl