Pianist Tobias Borsboom en violist Pieter van Loenen samen
Pianist Tobias Borsboom en violist Pieter van Loenen samen Felix Q Media Photography

Winterconcert ““Onder een andere hemel”

zaterdag 16 december 2023 14:00 tot 16:15

Winterconcert door het trio Joke Hermsen, schrijfster en filosofe, en de professionele musici Pieter van Loenen, violist, en Tobias Borsboom, pianist. Met het programma “Onder een andere hemel” .

Wanneer je muziek met filosofie combineert is één en één minimaal drie. In dit programma neemt auteur en filosofe Joke J. Hermsen ons mee op een verkenningstocht van heimwee en verteverlangen. Waar voelen we ons thuis? En waarom denken we soms alleen nog aan vertrekken? Kunnen we wel voorgoed ergens thuis zijn? Met muziek van onder andere Brahms, Tsjaikovski, John Adams en Muammer Sun, en literair-filosofische vertellingen schetst dit programma een breed scala van het dubbele verlangen naar geborgenheid en naar een elders. Want we zijn nu eenmaal huismussen én zwervers, we hebben heimwee en wanderlust, voeten om te lopen en een geest die maar wat graag uit wandelen gaat.

Op Youtube is verschenen: Duo Tobias en Pieter op https://youtu.be/JgODCABRdSY

Biografieën:

Joke J. Hermsen werd op 29 juli 1961 geboren in Middenmeer, waar haar ouders min of meer toevallig vanuit het Gooi waren neergestreken, teneinde de plaatselijke bevolking van onderwijs (vader) en toneeluitvoeringen (moeder) te voorzien. Rond haar vierde levensjaar verhuisde het gezin naar de omgeving van Amsterdam, de stad die zij alleen nog voor enkele studiejaren in Parijs en lange schrijfsessies op het Franse platteland zou verlaten. Na haar studies letterkunde en filosofie was zij als docent en onderzoeker verbonden aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Utrecht en Tilburg. In 1993 promoveerde zij aan de UU op het proefschrift Nomadisch narcisme. Etc.

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal,” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours, waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. In de zomer van 2018 stond hij drie weken lang in de schijnwerpers als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Pieter won de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2019, met een soloprogramma dat hij in alle grote zalen van Nederland uitvoerde.

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítezslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald.

Het concert zal met pauze worden gehouden. In de foyer zullen de kosters dan koffie en thee schenken en na afloop kan er nog worden nagepraat met de musici.

Organisatie: www.cultbee.nl 

Datum: zaterdag 16 dec 2023

Plaats: Beetsterzwaag, Ontmoetingskerk, Achter de Hiemen 41, ingang Vlaslaan

Parkeren: gratis parkeren naast de kerk en achter De Buorskip, Vlaslaan
Aanvang: 14:00 uur;  welkom vanaf 13:30 uur. Het concert duurt twee uur inclusief lange pauze.

Entree-concert: € 15, - (t/m 18 jaar: gratis) per persoon. Incl. 9% BTW
Kaartverkoop:
Per e-mail aan: cultuur@cultbee.nl
Of: rechtstreeks € 15,- p.p. betalen op onze bankrekening: IBAN = NL40TRIO0198427174 T.n.v. St. Cultuur Beetsterzwaag. Schrijf erbij “concert 16 dec.” en je naam.
Of: contant of pinnen aan de kassa bij de ingang van de kerk vanaf 13:30 uur op dezelfde dag.
Meer info: www.cultbee.nl

Locatie