Tentoonstelling kunstwerk schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen  Van af zaterdag1 Juli is bij It Damshûs
Tentoonstelling kunstwerk schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen Van af zaterdag1 Juli is bij It Damshûs Sanne van Balen

Tentoonstelling kunstwerk schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen Van af zaterdag1 Juli is bij It Damshûs

dinsdag 5 juli 13:30 - 16:30

 Tentoonstelling kunstwerk schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen

 Van af zaterdag 1 Juli is bij It Damshûs het eindresultaat te bewonderen van schrijver en beeldend   kunstenaar Sanne van Balen met haar bijdrage aan het ARCADIA project Stroomopwaarts.                                   

Het project Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland: Museum Opsterlân, Museum Heerenveen, Vlechtmuseum, Museum Dr8888 en Museum Belvédère. 

Sanne van Balen, wonende te Amsterdam, was de hele maand mei te gast in de gemeente Opsterlân, terug naar waar ze opgroeide. Als artist-in-residence werkte ze vanuit museum Opsterlân te Gorredijk aan haar reflectie op het verleden & de toekomst van het landschap dat zich uitstrekt tussen Beetsterzwaag, Tijnje en Bakkeveen. De huidige expositie in het museum (kaarten van Opsterland uit Tresoar) bracht haar op het idee alternatieve kaarten van het gebied te maken, waarin verhalen uit het gebied vertaald zijn in textiel.  Met het boek De verbindende kracht van quilts van haar oma An Keuning Tichelaar in haar achterhoofd, besloot ze het landschap als een lappendeken te benaderen.  Een quilt is een product van armoede en hergebruik, en wordt doorgegeven. Dat past bij de geschiedenis van de streek. Ze riep mensen op lappen te brengen in haar lievelingskleur, rood. De kleur van liefde, van gevaar en van het socialisme. De stukjes stof vertellen allemaal verhalen van de gevers. Het resultaat van haar residentie zijn drie dekens waarin verleden-heden-toekomst met elkaar in verband worden gebracht. Elk stuk stof is een patroondeel voor de lappendeken, die ze samen met vrijwilligers in elkaar zette. 

Sanne is ook schrijver en gebruikt taal als toegangspoort de verbeelding in. Ze onderzocht de toponiemen van alle dorpen: Beets, Bakkeveen, Sweach, Ureterp. Waar komen die woorden vandaan? Wat betekenen ze of hebben ze betekend? Dat Sweach eigenlijk weiland betekent, weet nog nauwelijks iemand.  Door woorden als ‘sweach’ en ‘weiland’ te borduren op de quilts voegt ze extra lagen betekenis toe aan haar lappentekeningen van het gebied. 

Met mooi weer staat het werk iedere dag buiten bij It Damshûs 

De tentoonstelling loopt (binnen reguliere openingstijden van de betreffende locaties) van:

1 juli – 31 juli It Damshûs, Nij Beets

Locatie

  • It Damshûs

    Domela Nieuwenhuisweg 59b
    9245VC Nij Beets