De wolk die boven de dijk verscheen
De wolk die boven de dijk verscheen rechtenvrij

Tusken lân en wetter

zondag 11 december 2022 15:00 tot 16:45

Muziekvoorstelling en verhalen “Tusken lân en wetter”

Zondag 11 december 2022 15:00 uur in de  Sint Hippolytuskerk Olterterp (pad in tegenover   Restaurant “Het Witte Huis”). Kaarten (€ 13,50)  bij voorkeur te bestellen op:  olterterp@gmail.com  / 06-53847979  of eventueel aan “de kassa”.  

Er tourt dit jaar een prachtige muziekvoorstelling langs sfeervolle monumentale kerkjes van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De voorstelling “Tusken lân en wetter” van zangeres Janna van der Honing en multi-instrumentalist Herman Woltman is geïnspireerd op schilderijen van Friese landschappen van kunstenaar Jentsje Popma, die 28 september j.l. op 100 jarige leeftijd is overleden.

De muziek zal worden afgewisseld met verhalen over Popma en uitleg over meegebrachte schilderijen door kunstkenner Jan Henk Hamoen.

Enkele jaren geleden maakte Janna kennis met het werk van Jentsje Popma. Popma schilderde het Friese landschap vanuit de directe waarneming, de werkelijkheid, met de weersomstandigheden die zich op dat moment aandienden. Janna voelde meteen een connectie met zijn werk en kreeg vandaaruit de drang ‘iets’ met deze connectie te doen: een muziekvoorstelling maken! Janna gaat in haar werk en leven de werkelijkheid (ook) niet uit de weg, ze staat er middenin, ze neemt waar en ze  motiveert zichzelf en anderen ermee om te (leren) gaan. Janna staat, net zoals Popma, letterlijk en figuurlijk regelmatig met beide benen in de klei “tusken lân en wetter”...

Elk lied heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen schilderachtige werkelijkheid, telkens geïnspireerd op elementen uit schilderijen van Popma. De Friese liedteksten van Janna haar hand worden afgedrukt in een boekje, vergezeld van een Nederlandse vertaling zodat de voorstelling voor een ieder te begrijpen is.

Janna en Herman waren eerder met elkaar verbonden in de formatie Souldada. Jan Henk Hamoen is theoloog en kunstkenner, bestuurslid bij Nijkleaster en uit naam daarvan beheerder van de grote collectie schilderijen die Popma schonk aan Nijkleaster.

Opgave:  olterterp@gmail.com

Sint Hippolytuskerk                                                                                                                                   Achterwei  6                                                                                                                                               9246 TL Olterterp

Locatie