Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog. Martijn van der Vaaert

Oerterp gaat voor kleine kans op periode

Sport

URETERP De voetballers van Oerterp moeten in de resterende drie duels maximaal presteren om nog kans op nacompetitievoetbal te houden. Dat Oerterp afhankelijk is van de resultaten van de concurrenten is het gevolg van de wisselende prestaties van de blauwhemden. “It wie net stabyl genôch.”

De scheidende trainer Freerk Brouwer, hij neemt volgend seizoen het tweede elftal van Harkemase Boys onder zijn hoede, weet exact waar het aan schortte dit seizoen. Als gevolg van schorsingen en blessures speelde Oerterp niet vaak in dezelfde formatie. De vele wisselingen kwamen de automatismen, maar ook de kracht van Oerterp niet ten goede.

Oudgedienden

Maar Oerterp liet ook zelf steken vallen, aldus de trainer. Halverwege april gingen de Oerterpers met 3-1 onderuit bij laagvlieger Oosterlittens. “As we dy wûn hiene, hiene we oansluting krigen by de top. Wa wit wat der dan mooglik west hie.” Ook vorige week ging het mis. Op bezoek bij de koploper in 3A, Gorredijk, werd een kansloze 4-0 nederlaag geleden.

Ook in Gorredijk miste Oerterp belangrijke krachten. Vooral de afwezigheid van aanvoerder en topscorer Lars Boonstra woog zwaar. “Lars spilet in goed seizoen, hy kin de ploech op drege mominten op sleeptou nimme. Dy kwaliteit misten wy tsjin De Gordyk”. Het aantal afwezigen was zo groot, dat Brouwers zelfs oudgedienden Jorryt Taekema en Kees Jan Dijk van stal moest halen.

Zondag wacht Oerterp het thuisduel tegen Friesland. De Leeuwarders staan op basis van een beter doelsaldo maar net boven de degradatiestreep, maar zijn een niet te onderschatten tegenstander. Friesland won de laatste drie ontmoetingen en versloeg daarin onder meer de kampioenskandidaten Drachten en Gorredijk. Oerterp ondervond eerder dit seizoen de kracht van Friesland. “Dêr binne wy mei 4-0 fuortspile.”

Oerrock

Oerterp is met Stânfries de enige Friese club die Bevrijdingsdag in actie komt. Het duel tegen Friesland stond een week later gepland, maar dat weekend staat Ureterp volop in het teken van Oerrock. De meeste spelers van Oerterp helpen als vrijwilliger mee met het driedaagse festival en vieren ook hun feestje. Voetballen heeft dan weinig zin, weet Brouwer, bovendien is de clubaccommodatie wie week verhuurd aan Oerrock.

Daarom is het duel tussen Oerterp en Friesland een week naar voren gehaald. Brouwer snapt het wel. Sommige van zijn spelers nemen zelfs veertien dagen vrij om te kunnen helpen bij de opbouw van het festivalterrein. “It is moai om en bysûnder om te sjen hoe ‘t in hiel doarp dwaande is mei Oerrock. Dat it festival dan ien kear yn it jier prioriteit krijt, fyn ik net slim.”

Perspectief

De wedstrijd tegen Friesland begint zondag om twaalf uur, een ongebruikelijk tijdstip voor een thuisduel van de Oerterpers, maar dat dat de aftrap verschoven is heeft een reden. In de Friese hoofdstad staat zondag het Bevrijdingsfestival op het programma. Brouwer: “No ‘t we earder fuotbalje kinne de spilers fan Fryslân noch op stap yn eigen stêd.”

Naast Friesland neemt Oerterp het in de laatste weken van de competitie nog op tegen DTD (uit) en Drachten (thuis), beide bijzondere duels. Voor DTD, dat volgend seizoen net als Drachten op zaterdag gaat spelen, is het de laatste thuiswedstrijd op zondag. Er staat al een feestje gepland, weet Brouwer. “We ha in spesjale ban mei DTD, we ha altyd feest as we tsjin harren spylje en ek  rûnom de wedstriid tsjin Drachten, wurdt der wat organisearre.”

Brouwer kijkt uit naar zijn nieuwe klus bij Harkemase Boys, maar had een langer verblijf bij Oerterp niet erg gevonden. Het perspectief van Oerterp, dat in juni het 75-jarig bestaan viert, is volgens de trainer goed. “Oerterp hat in prima seleksje dy ‘t noch better wurde kin. Ik ferwachtsje dêrom dat se takom jier in rol spylje kinne yn de striid om it kampioenskip.”

Meer SA!

Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 8 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport gisteren
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 17 mei, 11:31