Afbeelding

FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland stuurt geen eigen reactie richting de plannenmakers voor de Lelylijn. Dat zou volgens het college van B en W en de bijna voltallige gemeenteraad afbreuk doen aan de kracht van de gezamenlijkheid. Alleen de FNP is fel tegen.

Tijdens een eerdere discussie klonken in de gemeenteraad nog al wat bezorgde reacties over de mogelijke Opsterlandse impact van de door de Stuurgroep Lelylijn op papier gezette denkrichtingen. Volgens het college van B en W zijn die gevoelens goed terug te vinden in de reactie die de zeven Friese gemeenten en de provincie hebben gestuurd naar de Stuurgroep. 

De Friese bestuurders zien kansen voor versterking van de economische structuur, de bereikbaarheid en de leefbaarheid in het noorden. Ze vragen wel specifiek aandacht voor de ruimtelijke inpassing van de mogelijke spoorverbinding, waarbij de Opsterlandse natuurgebieden Van Oort’s Mersken en de bossen van Beetsterzwaag specifiek zijn genoemd. 

Ook wordt gevraagd om een uitwerking van de mogelijke effecten op de brede welvaart in de provincie. waarbij er ook aandacht moet zijn voor bijvoorbeeld het busnetwerk en doorfietsroutes. 

In de eerdere discussie kondigde wethouder Durk Durksz nog aan dat Opsterland met een eigen reactie zou komen als de Opsterlandse raad zich niet zou herkennen in de gemeenschappelijke reactie. Dinsdag bleek dat alleen de FNP dat nog nodig vindt. “Dit is net ús reaksje. Wy swimme net mei yn dizze fûke”, aldus Harm de Jong. 

De FNP vindt sowieso dat de Lelylijn er niet moet komen. “It wurdt no ek te folle as in doel op sich brocht, wylst it in middel wêze moat.” Het stoort de FNP ook dat er wel over welvaart, maar amper over welzijn wordt gesproken, terwijl het groene open landschap daar een belangrijke bijdrage aan levert. 

Ook GroenLinks en de PvdA vroegen om meer aandacht voor het welzijn. Durskz zei toe dit mee te nemen in het provinciale bestuurlijke overleg. De raad is positief over hoe ze door het college bij het proces is betrokken. “Wy hearre út oare gemeenten wol oare lûden”, aldus Bareld van der Meer (CDA)

Meer SA!

Afbeelding
Met, voor en door elkaar bij de korfballers van Oerterp Sport 4 uur geleden
Afbeelding
ODV uitgeschakeld door Zwaagwesteinde Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor de Sa!-vaderdagactie! Nieuws 13 uur geleden
Sven van Linde bij Swieringa Automaterialen in Gorredijk.
Autopoetsen kan heel leuk zijn Ondernemen 14 uur geleden
Henrico Drost
Henrico Drost baalt nog steeds van Jubbega-soap (video) Sport 14 uur geleden
Rick Ottema pakt de overwinning in de Ronde van Gorredijk in 2023.
Roxane Knetemann: 'Criterium moeten we blijven omarmen' Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: parkenrondleiding in Beetsterzwaag Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: foto-expositie over oorlog Oekraïne Cultuur 31 mei, 18:42