Afbeelding
Archieffoto Sa!

4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje

Nieuws

In verschillende dorpen worden de twee minuten stilte op 4 mei gezamenlijk beleefd. 

Gorredijk

Dit jaar verzamelen deelnemers aan de stille omgang in Gorredijk, waaronder wethouder Libbe de Vries, zich om 18.45 uur bij De Skâns. Daar worden gedichten voorgelezen, waarna om 19.20 uur de stille tocht naar de begraafplaats aan de Hegedyk volgt. Tijdens een rondgang worden bloemen gelegd bij de graven van gevallen piloten met aansluitend om 20.00 uur twee minuten stilte. Hierna is er mogelijkheid om koffie te drinken in De Skâns.  

Ureterp

In Ureterp was tot nu toe eens in de vijf jaar een gezamenlijke herdenking. Vanaf dit jaar is dat jaarlijks. Om 20.00 uur is er op de begraafplaats bij de Sint Piter-kerk twee minuten stilte waarna er een kranslegging is. Aansluitend dragen leerlingen van de basisscholen gedichten voor. Na afloop is er koffie of thee in de kerk, waar ook gelegenheid is voor ontmoeting en gesprek. Vanaf 19.45 uur verzamelen de deelnemers aan de herdenking bij het Teehûs.

Beetsterzwaag

In de Dorpskerk begint de dodenherdenking om 19.00 uur. Burgemeester Andries Bouwman en kinderburgemeester Mirre Kanters spreken over de wil om de ander te kennen, een belangrijke voorwaarde voor echte vrede in een tijd van grote tegenstellingen. Er is medewerking van Euterpe en Zangstudio Lysbeth. Aansluitend is om 20.00 uur twee minuten stilte, waarna kranslegging volgt bij het monument aan de voet van de toren.

Wijnjewoude

Verzamelen om 19.45 uur aan de Tsjerkereed, vanwaar een stille rondgang naar het monument op de begraafplaats volgt. Een leerling van De Sinnewizer draagt hier een gedicht voor en twee kinderen van de school leggen de dorpskrans. Na twee minuten stilte om 20.00 uur wordt het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van Blazersgroep Wijnjewoude. Ook wordt het verhaal verteld van de familie Noorman. Koendert Noorman woonde in Duerswâld (nu Merkebuorren 121) en was actief in het verzet. Kort na de oorlog is hij overleden. Hij is begraven in Duerswâld, na afloop van de herdenking worden er bloemen gelegd op zijn graf. Na afloop is er koffie of thee in De Driehoek. Voor vervoer of rolstoelgebruik kan contact opgenomen worden met Jan Sijtsema (06-22627218). Wethouder Durk Durksz is bij deze herdenking aanwezig. 

Tijnje

In Tijnje vertrekt de stoet voor de stille omgang om 19.10 uur bij de kerk aan de Rolbrêgedyk. Na het leggen van de krans bij het monument op de algemene begraafplaats houdt wethouder Marcel van Opzeeland een overdenking. De Bazuin zorgt voor de muzikale omlijsting, schoolkinderen lezen gedichten.

Meer SA!

Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 19 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geert Lourens van der Zwaag Cultuur 20 uur geleden