Arend Waninge
Arend Waninge Nel Wierenga

Lig ik te slapen?

Column

Aan de andere kant van de oceaan weten ze wel hoe ze het moeten aanpakken. Patiënten die gebruikmaken van een slaapapneu-apparaat van Philips hebben letselschade geëist. Ze claimen dat ze ziek zijn geworden van het gebruik van het apparaat. 

Er blijkt een kans te bestaan dat er schuimdeeltjes loskomen die je vervolgens inademt. En nu heeft de fabrikant met hen een schikking getroffen van 1,1 miljard dollar. Volgens Philips betekent dit geen schuldbekentenis; het gebruik van het apparaat zou niet tot noemenswaardige gezondheidsrisico’s leiden. 

Dat hoop ik dan maar. Want laat ik nu ook iedere nacht met net zo’n apparaat slapen. In de beelden van het journaal herkende ik mijn eigen slaapgenoot direct. Al meer dan twintig jaar wordt mijn ademhaling ’s nachts machinaal gestuurd. Om er maar voor te zorgen dat ik in mijn slaap niet stop met ademen. Dat deed ik namelijk in het verleden wel. Volgens metingen destijds meer dan zestig keer per uur. En dat terwijl ik gewoon doorsliep. Het lichaam zit wonderlijk in elkaar.

Ik heb in de loop der jaren al een paar apparaten versleten, nu heb ik dus zo’n Philips-apparaat. Hoewel er in Amerika al jaren veel schijnt te spelen, heb ik in Nederland van de fabrikant nog weinig gehoord. Nu lees ik dat ook hier gebruikers naar de rechter zijn gestapt. Omdat ze schuimdeeltjes hebben ingeademd? Of omdat ze geld ruiken? 

Ik heb zelf nooit overwogen het apparaat niet te gebruiken. Mijn redenatie is simpel: de schade van niet gebruiken is volgens mij groter dan een keer een schuimdeeltje inademen. Maar nu ik die bedragen zie, begin ik toch wel te twijfelen. Heb ik iets laten liggen? Ik heb er vannacht zelfs wakker van gelegen. Maar ik geloof dat dat nu net niet de bedoeling van het apparaat was. Kan ik Philips daar ook voor aanklagen? 

Arend Waninge

Meer SA!

Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geert Lourens van der Zwaag Cultuur 18 uur geleden